NI "STELT" NAM NIJE UMAKAO: Nekadašnji pripadnici trećeg diviziona 250. raketne brigade, za "Novosti", o godišnjici obaranja ponosa NATO

D. VUJIČIĆ

27. 03. 2023. u 07:00

NEVIDLjIVI" jurišni avion F-117, ponos američke avijacije, pogođen je trećeg dana od početka NATO agresije na našu zemlju, 27. marta 1999. godine, tačno u 21.41 kod sela Buđanovci. To je bio prvi avion NATO koji je oboren nad Srbijom. Ovaj događaj odjeknuo je snažno u svetu, jer je jedna mala zemlja poslala poruku da se srcem i veštinom može suprotstaviti naprednoj mašineriji.

НИ СТЕЛТ НАМ НИЈЕ УМАКАО: Некадашњи припадници трећег дивизиона 250. ракетне бригаде, за Новости, о годишњици обарања поноса НАТО

Foto: Privatna arhiva

Ovaj dan je već godinama povod da se pripadnici Trećeg diviziona 250. brigade okupe i obeleže svoj podvig. I večeras će se naći u restoranu Doma vazduhoplovstva.

Foto: Privatna arhiva

 - Slavićemo u našem restoranu, u kući našeg vazduhoplovstva - kaže potpukovnik Đorđe Aničić, koji je komandovao otvaranjem vatre na stelt avion NATO. On podseća i da je Treći divizion rasformiran 2007. godine, a u sastav Vojske Srbije je vraćen 2020.

Mnogo toga se događalo i sa vojskom i sa statusom vojnika i oficira koji su se oduprli agresiji NATO, ali raketaši nikad nisu odstupili.
Uništenje aviona F-117 bilo je poruka da se srcem sve može

 - Branili smo svoju zemlju i ponosni smo na to - kaže Aničić.

Obaranje aviona F-117 je ostalo zabeleženo u Ratnom dnevniku rada jedinice Đorđa Aničića:

 - Odjednom na pokazivaču osmatračkog radara, na azimutu 195 uočavam cilj, na daljini od 23 kilometra. Kažem: "Dani, ovaj ide na nas"!... Na daljini 14-15 km i azimutu 210 stepeni rukovalac gađanja potpukovnik Zoltan Dani je naredio traženje cilja. Ja sam naredio: "Antena" - uključeno je zračenje nišanskog radara. Tog momenta počinje igra mačke i miša. Zračimo više od 10 sekundi neuspešno tražeći cilj.

PITANjA AMERIKANACA

ISTA posada Trećeg diviziona 250. brigade PVO VJ, koja je oborila F-117 krajem marta (samo bez Zoltana Danija), srušila je i F-16 koji je pao kod Nakučana i "nevidljivi" B-2, dejstvujući sa položaja u Bečmenu. Avion "Duh Misurija" posle pogotka uzeo je kurs 270 ka Tuzli i čulo se kako traži dozvolu za iskakanje. Posada nije dobila dozvolu da napusti letelicu i srušili su se u spačvanskim šumama kraj Županje.

- Prvi američki vojni izaslanik, koji je posle 5. oktobra došao u Beograd u Upravu Artiljerijsko-raketnih jedinica PVO, 2001. godine, doneo je pismo sa devet pitanja od kojih su se tri odnosila na okolnosti pod kojima smo oborili F-117, a četiri o rušenju B-2. Interesovalo ih je kako smo prepoznavali avion pri preletu, kako smo ih osmotrili i da li smo na terenu koristili vizuelne osmatrače. Dalje, kako su avioni praćeni i da li je posada "neve" mogla da identifikuje tip aviona - seća se Aničić.

Naređujem: "Prekini traženje - ekvivalent!" Posle nekoliko trenutaka Dani naređuje traženje cilja na azimutu 230, a ja momenat zračenja. Veoma brzo, za par sekundi, cilj je pronađen, točkići su škljocnuli više puta, ali operatori ručnog praćenja nisu mogli da ga prihvate... Ponovo vidim cilj na azimutu 240 stepeni i daljini od 14 km. Cilj vrši manevar kursom, lepo se vidi na pokazivačima osmatračkog radara. Pokušavamo isti postupak treći put na azimutu 240... Stariji vodnik Matić je tada uzviknuo: "Daj ga, daj ga, imam ga!" Točkići su škljocnuli i operatori su ga prihvatili. Azimut 250 stepeni, daljina 13 km.

Foto: Privatna arhiva

 - Cilj uništi - komandovao je Dani i "nevidljivi" je pao u blato Buđanovaca.

VAŽNE LEKCIJE

- SVI mi iz Trećeg diviziona koji smo do danas ostali živi ponovo bismo stupili na dužnost da nas Srbija pozove - kaže potpukovnik u penziji Đorđe Aničić. - Svi smo omatorili, ali i naučili važne lekcije. "Sve za Srbiju i slobodu - Srbiju ni za šta". A večeras ćemo da se proveselimo!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (10)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...