ZAVRŠENA PROBA MALE MATURE: Glasovne promene namučile male maturante

Lj.B.

25. 03. 2023. u 14:20

GLASOVNE promene i dugi tekstovi koje je trebalo pročitati najteže „pali“ osmacima koji su juče polagali probni test iz srpskog jezika. Ipak, kažu, da je bio lakši od matematike koju su polagali prethodnog dana. Mali maturanti ističu da je najlakši bio treći test koji su polagali, takođe, juče, a koji je ove godine po prvi put rađen po novom sistemu, odnosno, deca su birala jedan od pet predmeta koji će polagati.

ЗАВРШЕНА ПРОБА МАЛЕ МАТУРЕ: Гласовне промене намучиле мале матуранте

Ministarstvo prosvete

Osim gramatike, na testu iz srpskog jezika bila su i pitanja iz književnosti, trebalo je prepoznati dela Branka Ćopića, Petra Kočića, Ive Andrića. Maturantkinje osnovne škole „Bora Stanković“ Ivana, Sara, Natalija, Vanja i Jovana – uglas nam kažu da u testovi na trećem tektu bili laki, a one su izabrale geografiju, fiziku i biologiju...

Ovu školu obišao je i minister prosvete Branko Ružić  koji je  rekao da je ovo način da đaci provere svoje znanje, ali i da se upoznaju sa procedurama.

- Ostaće vam još dovoljno vremena da upotpunite znanje do završnog ispita u junu. Zadatke možete da vežbate na pripremnim časovima koje škole organizuju, a na raspolaganju vam je i portal eVežbaonica sa više od 4.200 piotanja.

Ružić je podsetio da još od 2011. godine u Srbiji postoji završni test na kraju osmogodišnjeg školovanja, kao i probni test.

Ocenio je da je test iz matematike protekao u okvirima očekivanog.

-Probni test je dragocen, videćemo nakon završenog probnog testa koliko su deca zadovoljna, jer su nam ona najvažnija", rekao je ministar i podsetio da završni test ima sertifikacionu komponentu - potvrđuje nivo stečenog znanja tokom osmogodišnjeg školovanja. Probni završni ispit polagalo je oko 64.747 učenika. 

Mala matura na rasporedu je 21. 22. i 23. juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april