VOJSKA JAČA ZA "KAZU" I "ERBAS" HELIKOPTERE: Ratno vazduhoplovstvo ove godine očekuje isporuku letelica koje će podići borbene mogućnosti

R. Dragović

23. 03. 2023. u 11:24

RATNO vazduhoplovstvo Vojske Srbije spremno je za novi talas modernizacije vojne tehnike - prijem prvih "Erbasovih" helikoptera H-145M i transportnog aviona "kaza" istog proizvođača. Najkasnije na jesen prvi primerci ugovorene i plaćene tehnike naći će se u naoružanju naših snaga, koje će time zabeležiti novi tehnološki skok i niz novih operativnih sposobnosti.

ВОЈСКА ЈАЧА ЗА КАЗУ  И ЕРБАС ХЕЛИКОПТЕРЕ: Ратно ваздухопловство ове године очекује испоруку летелица које ће подићи борбене могућности

Foto: Ministarstvo

To se posebno odnosi na isporuku transportnih aviona, budući da je ova komponenta avijacije jedan od gorućih problema srpske avijacije. Prema poslednjim informacijama, prvi od dva ugovorena aviona C-295 "kaza" kompletiran je u "Erbasovoj" fabrici u Sevilji, a za svega nekoliko nedelja biće spreman i za isporuku Vojsci Srbije.

Već za nekoliko meseci počinje i isporuka ugovorenih helikoptera H145M iz fabrike u Nemačkoj, gde je već spremna prva iz kontingenta od deset ugovorenih letelica. Reč je o VIP primerku, namenjenom za prevoz važnih ličnosti, koja je prigodno ofarbana u boje srpske trobojke. Prijem ove letelice očekuje se u letnjim mesecima, posle čega počinje isporuka prema ugovorenoj dinamici. Svi helikopteri trebalo bi da budu na nivou "H-fors" 3, koji omogućava ugradnju složenih sistema i modernog naoružanja, a u istom paketu je i simulator dragocen za obuku pilota.

VUČEVIĆ U POSETI SLOVENIJI

MINISTAR odbrane Miloš Vučević sastao se juče u Ljubljani sa ministrom odbrane Slovenije Marjanom Šarecom, u okviru zvanične posete toj zemlji.

- Ako se, ne daj Bože, Slovenija opet nađe u situaciji u kojoj je bila tokom požara, računajte da će Srbija pomoći i staviti na raspolaganje sve što ima.  Zahvalni smo Sloveniji na pomoći koju nam je pružila tokom poplava 2014. godine. To srpski narod ne zaboravlja - rekao je Vučević.
Na sastanku se razgovaralo i o učešću pripadnika slovenačke vojske u sastavu Kfora na Kosovu i Metohiji, za šta se Vučević posebno zahvalio.

Ovo je, međutim, samo deo srednjoročnih planova modernizacije srpskog Ratnog vazduhoplovstva, koje će u sledećih nekoliko godina dobiti sasvim novo lice i snagu. U središtu šire modernizacije, ipak, nalazi se lovačka avijacija koju trenutno čini eskadrila "migova 29", kojima do kraja ove decenije ističu resursi korišćenja. Njihovo mesto, sva je prilika, zauzeće avioni "rafal" francuskog proizvođača "Daso", sa kojim vojni vrh Srbije već duže vreme pregovara.

Foto: Ministarstvo

 - Ukoliko se postigne dogovor sa Francuzima o kupovini "rafala" biće to ključni trenutak za srpsko Ratno vazduhoplovstvo - kaže vazduhoplovni pukovnik u penziji Milan Živković. - JNA je napravila u svoje vreme strateško usmerenje ka sovjetskoj avio-tehnici, a istim kursom je nastavljeno i u naše vreme. Prelazak na zapadnog proizvođača aviona, neće biti ni jeftin, ni jednostavan, ali u sadašnjim uslovima čini se da je to neminovnost.

Isporukom će biti obnovljena transportna avijacija VS

Nabavka "rafala", prema najavama vrha države, koštaće i do tri milijarde evra, što uključuje eskadrilu savremenih multifunkcionalnih letelica, naoružanje, obuku, kao i osnovni tehnološki paket.

Svoje mesto u planovima opremanja i dalje ima modernizacija domaćeg  jurišnika "orao", koji ne gubi važnu ulogu u podršci snagama na zemlji. Sve intenzivnije se, međutim, razmišlja o kupovini podzvučnog aviona za obuku, koji bi u budućnosti zamenio "supergaleb G4". U planu su investicije u kadar, pre svega pilotski, ali i tehnički sastav, koji će sa novim nabavkmaa biti suočen sa sasvim novim izazovima. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)