ZA PRVU FAZU IZGRADNJE 300 MILIONA EVRA: Ministraka Jelena Begović predstavila projekat naučno-tehnološkog centra

Lj.B.

21. 03. 2023. u 16:57

MINISTARKA nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović predstavila je jedan od najvećih državnih projekata, naučno-tehnološki centar BIO4 kampus čija izgradnja počinje krajem ove godine.

ЗА ПРВУ ФАЗУ ИЗГРАДЊЕ 300 МИЛИОНА ЕВРА: Министрака Јелена Беговић представила пројекат научно-технолошког центра

Foto: Vlada Srbije

Procenjuje se da će u prvu fazu izgradnje biti uloženo oko 300 miliona evra. Dr Begović navela je da se iz takvih centara gradi ekonomija jedne zemlje u 21. veku i da je cilj da Srbija bude asocijacija za zemlju inovacija i tehnološkog razvoja.

U Beogradu će krajem ove godine početi gradnja BIO4 kampusa, koji će prema rečima dr Jelene Begović biti jedan bio-ekonomki hab, odnosno centar koji će okupiti akademiju, privatni sektor, startap kompanije i sve što treba da Srbija postane poznata po inovacijama i po nauci.

- Kada se izgovori reč Srbija da asocijacija bude da je to zemlja inovacija, zemlja tehnološkog razvoja - istakla je ministarka.

Srbija je, kaže dr Begović, prepoznala veliki napredak informacione tehnologije i u tome je postigla ogroman uspeh. IT industrija postala je jedna od glavnih izvoznih grana Srbije, koja se u deset godina povećala deset puta, 2,7 milijardi evra godišnje.

S druge strane, ministarka dr Begović kaže i da razvoj bio-nauka dovodi do nove revolucije, gde se informacione tehnologije spajaju s prirodnim naukama,  kako bi dale odgovore na globalne izazove s kojima se i Srbija suočava. To su izazovi vezani za zdravstvo, medicinu, zaštitu životne sredine, energetiku i proizvodnju hrane i poljoprivredu.

- Bez nauke ne možemo da napredujemo u tim oblastima. To su oblasti kojima se već bavimo, ali želimo da budemo izuzetni i da razvijemo inovacije. Već imamo izgrađenu dobru infrastrukturu za startap ekosistem. To su kompanije koje se veoma brzo razvijaju. ali su i visokorizične i njima treba okruženje kao što je naučno-tehnološki park da im u početnim momentima razvoja pruži podršku - objasnila je dr Begović.

Iz ovog razloga, navodi ministarka, od velike je važnosti najavljena izgradnja BIO4 kampusa. Četiri ključne bio oblasti kojima će se baviti u okviru  BIO4 kampusa su upravo biomedicina, biotehnologija, bioinformatika i biodiverzitet.

- Biomedicina znači da Srbija zaista ide u pravcu razvoja personalizovane, individualne medicine - objasnila je dr Begović. - To znači da naši građani imaju mnogo bolju zdravstvenu uslugu i da znamo šta je uzrok bolesti kako bi smo mogli na pravi način da je lečimo.

- Biotehnologija je napredovala i sada možemo da kontrolišemo sve te procese i da različite organizme `pretvorimo` u fabrike za proizvodnju nečega. U bionformatici generišemo veliku količinu podataka i moramo da znamo šta ćemo da koristimo i za dobrobit svih da bi mogli da baziramo naša istraživanja kroz primenu veštačke inteligencije i da brže dođemo do rešenja - naglašava ministarka.

Što se tiče biodiverziteta, ističe da je Srbija kao deo Balkanskog poluostrva jedan od 15 evropskih centara biodiverziteta. Poseduje raznovrsnost od mikroorganizama, biljaka, životinja, što je sve materijal za istraživanje, ali i izvor podataka.

"To su sve stvari na kojima se radi, međutim sada smo strateški odlučili da država uloži značajna veća sredstva. Radimo BIO4  da bi sve ključne ili najveći deo onih ključnih institucija koje se time bave stavili na jedno mesto da bi bili što efikasniji", rekla je dr Begović.

Ministarka je rekla da će izgradnja kompleksa početi krajem godine i da su u toku vrlo detaljni procesi projektovanja.

- Procena za izgradnju prve faze je oko 300 miliona evra. Mi smo od Evropske banke za rekonstrukciju dobili 200 miliona evra, za početak kredit, tako da su obezbeđena sredstva i mi ove godine krećemo - najavila je dr Begović.

Na 20 hektara ukupne površine, budući kamp će se nalaziti u delu grada gde se nalazi i Institut "Torlak", Agencija za lekove, Farmaceutski fakultet, tako da je to već prirodno okruženje koje će biti prošireno.

U BIO4 kampus će se preseliti kompletno Biološki i Farmaceutski fakultet, deo Poljoprivrednog, Medicinskog, Tehnološko-metalurškog i Hemijskog fakulteta sa svojim delovima kojima, kako objašnjava, mogu da doprinesu oblastima kojima će se baviti kampus. Takođe, stanari kampusa će biti i devet naučnih instituta.

Tu će biti i istraživački centri velikih i srednjih kompanija kako bi imali pristup ekspertskim projektima.

- Svi će biti na jednom mestu i raditi zajedno na novim rešenjima. Imaćemo i muzej i različite sadržaje, gde će građani moći da dolaze i da komuniciraju s nama, da vide šta su benefiti od svih novih tehnologija. Da se ne plaše, nego da ih prigrlimo i da svi zajedno radimo na poboljšanju kvaliteta naših života - poručila je dr Jelena Begović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni