PO UMIRANJU OD RAKA DOJKE SMO PRVI U EVROPI: Korona dodatno doprinela poražavajućoj statistici

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

20. 03. 2023. u 17:09

IAKO se u Srbiji redovno organizuju besplatni preventivni pregledi raka dojke, kao što je to slučaj ovih dana, naša zemlja se u Evropi nalazi na neslavnom - prvom, dok je Crna Gora na drugom mestu po umiranju od ove opake bolesti.

ПО УМИРАЊУ ОД РАКА ДОЈКЕ СМО ПРВИ У ЕВРОПИ: Корона додатно допринела поражавајућој статистици

Foto Arhiva

Da nevolja bude veća, pandemija virusa korona je dodatno doprinela poražavajućoj statistici i pogoršala situaciju, jer se ova vrsta karcinoma u poslednje tri godine kasno otkrivala.

- Uticaj koji će pandemija kovida 19 imati na dijagnostiku i mortalitet od raka osećaće se, prema procenama stručnjaka, u godinama koje dolaze - kaže epidemiolog Snežana Živković Perišić, iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

- Važnost pružanja dodatne podrške pacijentima i zdravstvenim radnicima, kao i aktivan rad na ojačavanju celokupnog sistema zdravstvene zaštite imaće presudan značaj za očuvanje i unapređenje kvaliteta života onkoloških pacijenata.

U toku je peti ciklus organizovanog skrininga raka dojke u kojem učestvuje 35 opština, kao i dva mobilna mamografa.

- Kada se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u više od 90 odsto slučajeva - kaže naša sagovornica.

- Njegovim otkrivanjem u ranoj fazi stvara se mogućnost za efikasno lečenje. Pravovremenom primenom odgovarajuće savremene terapije i daljim kontinuiranim tretmanom, podiže se kvalitet života obolelih i lečenih žena.

Besplatne mamografije u mobilnom mamografu namenjene su ženama od 45 do 69 godina, koje u poslednje dve godine nisu uradile ovaj preventivni pregled, kao i ženama posle 40. godine, koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu i lečenu od raka dojke.

- Ove preglede bi trebalo uraditi jer je rak dojke vodeći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena u Srbiji - ističe dr Živković Perišić. - Prema poslednjim podacima registrovano je 4.494 novoobolelih i 1.766 umrlih od ovog karcinoma. Stopa obolevanja od raka dojke kod žena u Srbiji iznosi 67,2 na 100.000, a stopa umiranja 20,7 na 100.000 žena.

Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. Prema najnovijim procenama SZO i Međunarodne agencije za istraživanje raka, samo u Evropi je od ove boljke obolelo više od pola miliona žena. Procenjena stopa obolevanja u Evropi je iznosila 74,4/100.000 žena. Srbija se sa procenjenim stopama nalazi na 20. mestu u odnosu na 40 evropskih zemalja.

Prema istim procenama, 137.000 žena je umrlo u Evropi od raka dojke, a procenjena stopa mortaliteta iznosila je 14,9 na 100.000.

NEPOZNAT UZROK

VISOKA učestalost obolevanja od raka dojke mora se u izvesnoj meri pripisati činjenici da do danas nisu otkriveni ili do kraja nisu razjašnjeni svi uzroci njegovog nastanka. Stručnjaci zato ukazuju da su dometi primarne prevencije, u tom smislu, limitirani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...