INFUZIJA NA SVOJU RUKU - NOVI TREND MEĐU ŽENAMA: Lekari upozovaraju - "Može biti opasno po život"

Novosti onlajn

16. 03. 2023. u 22:53

DOK lekari pokušavaju da nas odviknu od uzimanja antibiotika i raznih suplemenata na svoju ruku, verovali ili ne, pojavila se nova moda. Društvene mreže su preplavljene fotografijama žena koje primaju infuzije, našminkane i doterane u kućnim uslovima, a nisu bolesne.

ИНФУЗИЈА НА СВОЈУ РУКУ - НОВИ ТРЕНД МЕЂУ ЖЕНАМА: Лекари упозоварају - Може бити опасно по живот

Foto Shutterstock

Gladujete da biste skinuli kilograme, upravo ste preležali virus, od brojnih obaveza hronično ste neispavani, a i ovo vreme, čas toplo, čas hladno. Šta god da je u pitanju, posledice su iste - hroničan umor, nedostatak snage, loša koncentracija.

Na društvenim mrežama nudi se brzo i lako dostupno rešenje - vitaminske infuzije.

Ako ste spremni da platite više hiljada dinara za jednu, treba samo da izaberete - za bolji imunitet, energiju, lepotu, pa čak i protiv starenja. Lepo zvuči, ali lekari upozoravaju, sa tim se ne treba igrati.

- Nikako ne treba da se dozvoli da se to uključuje na lični zahtev i da to bude manir za rešavanje nebitnih stvari, da biste se bolje osećali… Neke infuzije sadrže kalijum koji zaustavlja srce u dijastoli, dakle to nije nešto što treba da primite sem ako niste izgubili kalijum - rekla je dr Ivana Stefanović iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu, prenosi RTS.

Majersovi kokteli predstavljaju intravensku terapiju različitim kombinacijama vitamina, minerala i elektrolita. U svetu je njihovo korišćenje veoma popularno, kod nas od skoro. Osnovni oblici imaju male količine vitamina C i B kompleksa, kalijuma, kalcijuma. Međutim, pre nego što se odlučite da investirate u takav tretman, morate na pregled kod izabranog lekara da vam kaže koje analize, pre infuzije, morate da uradite.

- Morate da vodite računa o elektrolitima, natrijumu, kalijumu, kalcijumu, magnezijumu, o stanju bubrega. Proverava se urea, kreatinin i to su ozbiljne analize koje nestručno lice ne može da radi. Neželjena dejstva su česta: flebitis, infekcija, vazdušna embolija... Davanje infuzije bez jasne indikacije je kockanje sa zdravljem - upozorio je prof. dr Radan Stojanović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Vitaminske infuzije u bolničkim uslovima nisu ništa novo i daju se redovno onkološkim i pacijentima sa autoimunim bolestima, posle operacija, kod dugotrajnih dijareja, mononukleoze, upale pluća. Primaju ih i sportisti posle utakmica. Ipak, to ne znači da treba da ih primamo kad poželimo, pogotovo na mestima za koja nismo sigurni da imaju dozvolu Ministarstva zdravlja za tu proceduru.

- Ukoliko imate intravenski rastvor, sa multivitaminskim preparatima može doći do alergijske reakcije, crvenila oko mesta uboda, pada pritiska, jačih komplikacija, gubitka svesti i stanja koja dovode do ne daj bože reanimacije - kaže dr Milena Pandurević anesteziolog.

Infuzija je lek i to što možemo da je platimo, dobijemo kod kuće i da se brzo dobro osećamo, ne znači da je pravo rešenje. Naprotiv, kažu lekari, dejstvo traje kratko, a posledice nasumično određenih količina vitamina, minerala i elektrolita, koje na društvenim mrežama i sajtovima nude saloni i ordinacije, mogu biti fatalne.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili