UZ PRISUSTVO MINISTRA I NAČELNIKA GENERALŠATABA: Patrijarh Porfirije uručio ikone izrađene u manastiru Kovilj Gardi Vojske Srbije (FOTO)

Novosti onlajn

10. 03. 2023. u 16:19

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas darivanju ikona koje je patrijarh srpski gospodin Porfirije, uz blagoslov, uručio Gardi Vojske Srbije. Ikone Svetog Đorđa i Svetog Despota Stefana izrađene u manastiru Kovilj od danas su deo Bogoslužbenog prostora Garde Vojske Srbije.

УЗ ПРИСУСТВО МИНИСТРА И НАЧЕЛНИКА ГЕНЕРАЛШАТАБА: Патријарх Порфирије уручио иконе израђене у манастиру Ковиљ Гарди Војске Србије (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar Vučević rekao je da je danas značajan dan za sve pripadnike Garde, za Vojsku Srbije i Ministarstvo odbrane.

- Zajedno sa načelnikom Generalštaba, komandantom Garde i pripadnicima Garde privilegovani smo da danas primimo dva poklona od monaštva, odnosno bratstva manastira Kovilj - ikone Svetog Georgija i Svetog Despota Stefana. Mnogo simbolike, veze i snažne poruke onoga što nam je nasušno potrebno, posebno u današnje vreme, a to je jedinstvo države i crkve, naroda, jedinstvo vojske i crkve, naglasio je ministar odbrane.

Foto: Ministarstvo odbrane

On je rekao da je u današnjim razgovorima sa patrijarhom istaknuto da će Ministarstvo odbrane, Generalštab Vojske Srbije i Srpska pravoslavna crkva posebno obeležiti 10 godina od povratka verske službe u kasarne i vojne objekte.

- Mislimo da je to jedinstvo prirodan tok i ono što je neprirodnim putem bilo prekinuto pre nekoliko decenija danas dobija one obrise kako treba da bude i što proizilazi iz karaktera i bića našeg naroda i naše države, naše crkve i naše vojske. Dve institucije, uz predsednika, sa najvećom podrškom u narodu uvek su crkva i vojska i kada su zajedno onda smo nepobedivi i nesalomivi, pre svega duhom i verom, ali i hrabrošću i odlučnošću, poručio je ministar Vučević i dodao da su sa patrijarhom razgovarali i o ostalim temama koje se tiču položaja i boljih uslova za vojne sveštenike i bolje organizacije crkvenih obreda u vojnim objektima.

Patrijarh srpski Porfirije istakao je da saradnja sa Vojskom Srbije postoji još od 2001. godine, u vezi sa uspostavljanjem svešteničke službe u vojsci.

- Ja sam danas emotivno ganut, jer se nalazim u prostorima Vojske Srbije koji su meni bliski i domaći, jer je Sveti sinod naše crkve 2001. godine blagoslovio da ja stupim u saradnju sa Vojskom Srbije, a u vezi sa uspostavljanjem svešteničke službe, njeno vraćanje na mesto koje joj pripada, istakao je patrijarh.

Foto: Ministarstvo odbrane

On je dodao da nema ništa prirodnije nego da sveštenici budu uz svoj narod.

- Ako je igde potrebna duhovna podrška, duhovna orijentacija i duhovna uteha među ljudima onda je to zasigurno potrebno u vojsci. Zato sam i emotivno ganut, jer sam sve do 2014. godine od prvog trenutka 2001. godine, prošao sve faze saradnje između vojske i crkve, rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski Porfirije naglasio je da je primarni zadatak crkve da budemo jedinstveni.

- Mi, svako u okviru svoga poslušanja, radimo jedan te isti posao, a to je ono što je primarni zadatak crkve - da budemo jedinstveni, da budemo jedno, isključivo i samo u dobru i u vrlini. Da nikada ne dozvolimo sebi, bez obzira kojim se poslom bavimo, da nas objedinjuje nešto što je suprotno Jevanđelju Hristovom, rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Komandant Garde brigadni general Nikola Dejanović zahvalio je u ime svih pripadnika Garde na darovanim ikonama, ističući da ih sa zahvalnošću prihvataju kao zaostavštinu za sve generacije budućih gardista i za sve koji su se zavetovali i posvetili svoje živote za služenje i za odbranu naše jedine otadžbine Republike Srbije.

Reč je o prvoj poseti patrijarha Porfirija Gardi Vojske Srbije, koja je bila prilika da pripadinici Garde patrijarhu srpskom predstave specifičnosti Bogoslužbenog prostora Garde, a patrijarh je obišao i spomen sobu Garde Vojske Srbije, gde se upisao u spomen knjigu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)