NA ČELU TIMA ZA RATNE ZLOČINE U UKRAJINI TUŽILAC ZA TRGOVINU ORGANIMA NA KIM: U grupi Klinta Vilijamsona i hrvatski tužioci

Novosti online

09. 03. 2023. u 13:44

SAD, EU i Velika Britanija osnovale su međunarodnu Savetodavnu grupu za teške zločine u Ukrajini - ACA, koju predvodi Klint Vilijamson, nekadašnji američki ambasador zadužen za pitanja ratnih zločina. U ovoj grupi su, kako piše zagrebački "Večernji list", i predstavnici Hrvatske - Davorka Čolak, zamenica županijskog državnog tužioca u Zagrebu, i bivši glavni državni tužilac Mladen Bajić, koji je u DORH-u (Državno tužilaštvo) sada savetnik.

НА ЧЕЛУ ТИМА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У УКРАЈИНИ ТУЖИЛАЦ ЗА ТРГОВИНУ ОРГАНИМА НА КИМ: У групи Клинта Вилијамсона и хрватски тужиоци

FOTO: Arhiva novosti

Grupa se okupila pre nekoliko dana na konferenciji "Ujedinjeni za pravdu", u ukrajinskom gradu Lavovu. Prema pisanjima hrvatskih medija, "Vilijamson je u timu želeo da ima upravo hrvatske tužitelje, jer je Hrvatska jedina članica EU koja ima iskustva s ratnim zločinima na svojoj teritoriji".

Inače, Klint Vilijamson je pre obavljanja dužnosti američkog ambasadora za pitanja ratnih zločina (2006.-2009.) bio tužitelj u Haaškom tribunalu i istraživao ratne zločine počinjene u Vukovaru i Dubrovniku. U tom svojstvu nadgledao je i postupak ekshumacije na Ovčari. Takođe, bio je šef Specijalnog istražnog tima za ispitivanje navoda o trgovini ljudskim organima na Kosovu, a bavio se u Hagu i slučajem bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.
Ukrajinski tužioci, prema rečima predsednika ove zemlje Vladimira Zelenskog, pobrojali su "više od 70.000 ratnih zločina ruskih snaga na svojoj teritoriji". Od hrvatskih tužilaca, kako navode tamošnji mediji, očekuje se da prenesu iskustva vezana za prikupljanje dokaza pri iskopavanju masovnih grobnica i identifikaciju posmrtnih ostataka žrtava, zatim ona o sačinjavanju zakonodavnog okvira (npr. da snimci kamere s bespilotne letilice budu prihvaćeni kao dokaz na sudu), pa sve do raznih oblika krivične odgovornosti, od zapovedne do one direktnih učinilaca.
Državno tužilaštvo (DORH) je u januaru u Zagrebu ugostilo delegaciju tužilaca iz Glavnog tužilaštva Ukrajine, koji su se tokom boravka upoznali sa hrvatskim sistemom podrške žrtvama i svedocima ratnih zločina, a uskoro će se u tu saradnju uključiti i Vlada u Zagrebu, odnosno Ministarstvo pravde, koje planira za juni organizaciju većeg savetovanja za ukrajinske tužioce.
Ukrajinska Vlada počela je i sa pripremama za formiranje specijalnog suda za zločin agresije Rusije protiv Ukrajine, a u tome joj pomaže nekoliko organizaciA, među kojima i zajednički tim istražitelja pri evropskoj agenciji Eurodžast u Hagu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MUP SRBIJE O NEDELJI NASTRADALIH U SAOBRAĆAJU:  Saobraćajne nesreće vodeći uzrok smrti dece i  mlađih od 24 godine