O STEFANOVIĆU I PAUNOVIĆEVOJ - HITNO: Poverenik za zaštitu samostalnosti tužilaca DVT o zahtevima koje je dobio

V. Crnjanski Spasojević

01. 03. 2023. u 10:10

POVERENIK Državnog veća tužilaca za samostalnost Milan Tkalac razmotriće u što kraćem roku zahteve za zaštitu od nedozvoljenog uticaja koji su podneli viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović i zamenica tužioca Jasmina Paunović,potvrdio je Tkalac za "Novosti".

О СТЕФАНОВИЋУ И ПАУНОВИЋЕВОЈ - ХИТНО:  Повереник за заштиту самосталности тужилаца ДВТ о захтевима које је добио

FOTO: Arhiva novosti

Istovremeno, 37 zamenika iz beogradskog Prvog osnovnog tužilaštva, koji su potpisali peticiju za podršku dvema koleginicama: Bojani Savović i Jasmini Paunović, takođe, traže zaštitu samostalnosti kako koleginica, tako i svih drugih nosilaca javnotužilačkih funkcija. Oni insistiraju i da bude sprečen neprimeren uticaj u radnom okruženju i van njega na zamenike tužilaca.

Prema rečima Tkalca, rok da razmotri slučaj i podnese predlog Državnom veću tužilaca (DVT) nije propisan.

- U ovakvim i sličnim postupcima proveravamo u čemu se ogleda neprimeren uticaj, razmatraju se zahtevi, ako je potrebno, pozivaju podnosioci, traže dokazi od organa ili organizacija. Nakon toga, Poverenik daje predlog DVT. Ako se utvrdi postojanje nedozvoljenog uticaja, DVT se obraća organu ili instituciji za koje je utvrđeno da su vršili taj uticaj. Upozorava ga da to nije društvenoprihvatljivo ponašanje, ali sankcije nema - kaže Tkalac.

Nenad Stefanović, Milan Tkalac, Jasmina Paunović Foto N. Skenderija/arhiva Novosti

Stefanović je podneo zahtev, kako se navodi u saopštenju Višeg tužilaštva, za zaštitu "od nedozvoljenog uticaja pojedinih medija i političara koji već nekoliko dana iznose neistinite tvrdnje o postupanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu". Za samo četiri dana, prema tvrdnjama iz saopštenja, u medijima je "objavljeno više od 50 spornih tekstova kojima se drastično ugrožava samostalnost u radu Višeg javnog tužilaštva i lično Stefanovića", zbog čega se zahteva hitna reakcija poverenika.

Do spora između pojedinih tuižilaca i Stefanovića došlo je kada je, samo dan posle hapšenja šest osoba osumnjičenih da su oštetili EPS za 7,5 miliona dolara tokom izvođenja radova na Termoelektrani Kostolac B, preraspoređena Bojana Savović, zamenica tužioca u Odeljenju za borbu protiv korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu, koja je godinu dana radila na tom slučaju. U drugo odeljenje prebačena je i zamenica tužioca Jasmina Paunović, koja se bavila drugim slučajem vezanim za EPS, a pošto se, kako je rekla, u vajber-grupi usprotivila nalogu da o svakom budućem radu sa policijom tužitelji moraju da se konsultuju sa svojim šefom odeljenja.

Za četvrtak je zakazan protest podrške koleginicama.

VUČIĆ: POLITIČKA HAJKA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje o zaštiti sudija i tužilaca, rekao je da ta tema "nema veze ni sa pravom ni sa sudijama":

- To je besmislena tema N1 i nekih drugih. To nema veze sa slučajem Kostolac. Dakle, da ljudi znaju, bez ikakvog političkog uticaja, a hajka koja se vodi protiv tužioca Stefanovića je politička hajka. Uvek postoji neko nezadovoljstvo, neko dobije, a neko izgubi. Zamislite da neko protestuje protiv Majića, da ga pitaju zašto je pustio "gnjilansku grupu". Zamislite kakvo bi tu bilo nezadovoljstvo. Evropa je rekla šta treba da se uradi, ja sam rekao radite. I to upravo imamo zahvaljujući SNS koji je pošteniji od drugih stranaka.

PODACI

TKALAC je u međuvremenu saopštio da će stav u vezi sa smenom tužiteljke Paunović izneti po pribavljanju svih podataka o tom događaju. Objasnio je da se "iz podneska tužiteljke Paunović i priloga (službene beleške) ne može na nesumnjiv i pouzdan način utvrditi sadržina neprimerenog uticaja" Višeg javnog tužioca i prvog zamenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere