PRIČA IZ 1905. - DVA DOBRA DRUGA IZ KRUŠEVCA SE ŽESTOKO POSVAĐALA: Zakazali dvoboj, sukobili se u centru grada,ali nećete verovati kako!

S.BABOVIĆ

26. 02. 2023. u 21:55

DVA dobra prijatelja iz Kruševca na nož su se posvađala u kafani i rešili su da na starinski način taj sukob reše: zakazali su dvoboj i obračunali se u centru grada!

ПРИЧА ИЗ 1905. -  ДВА ДОБРА ДРУГА ИЗ КРУШЕВЦА СЕ ЖЕСТОКО ПОСВАЂАЛА: Заказали двобој, сукобили се у центру града,али нећете веровати како!

Foto:arhiva S.Nikolić

Zakazanom dvoboju koji se prema pisanju štampe odigrao 1905.godine, prethodilo je rasprava oko novina. Jedan od aktera, izvesni Vukoje Živković, namerno je sporo listao štampu, dok je njegov prijatelj Živko Jovanović sve više gubio strpljenje, čekajući da na njega dođe red.

Da „kinji“ dobrog prijatelja, Živkovića su nagovorili zluradi posetioci kafane „Pećanac“. I uspeli su. Jovanović se iznervirao i zakazao dvoboj.

-Svedoci su dobili uredna punomoćja i radi izvršenja svoje misije prestavili se g.Vukoju-pisala je štampa.-Dobivši izvešće o namerama g.Živkovića, g.Vukoje zažele da se sa njim lično sastane.Sutradan su se našli pred Spomenikom kosovskim junacima.

Još 20 vekova da stoji, pisali su nadahnuto novinari,“taj spomenik neće videti ono što je toga jutro video“.

-G.Živko i G.Vukoje, na propisnom rastojanju,posle nekoliko pogrdnih reči,kidisaše jedan na drugoga i stadoše krivnički-da se pljuju! - prenosi autor Miloš Stojadinović u publikaciji „Zanimljiva Čarapanija“, koja se prodaje u humanitarne svrhe, izveštaj iz 1905.glodine.-Pljuvali su se čitavih 10 minuta. Čitavi komadi leteli su na grudi zaraćenih strana, svedoci su bili cela čaršija.Tek kada je jedan od protivnika uspeo da onom drugom zalepi dovoljno veliku upljuvak, dvoboj se smatrao kao završen.

Nije precizirano ko je pobedio u dvoboju pljuvanjem, ali proizilazi da su sukobljeni prijatelji dobili satisfakciju, a da se Kruševac dobro zabavio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili