DOM ZA STARE: Idealno rešenje ili uzaludno trošenje novca

Novosti onlajn

20. 02. 2023. u 14:00

U TOKU života, sigurno se svi makar jednom susretnu sa opcijom odlaska starijeg člana porodice u dom za stara lica.

ДОМ ЗА СТАРЕ: Идеално решење или узалудно трошење новца

Foto: freepik.com

Iako takva odluka naizgled može biti bolna i teška, ona sa sobom donosi brojne prednosti i rešenje mnogih problema. Ipak, čak i danas postoji velika neodumica među mnogima, a to je da li je dom za stare zaista idealno rešenje za kvalitetan život starijih osoba ili samo predstavlja puko i uzaludno trošenje novca.

Odluka da smestite vašeg starijeg člana porodice u dom za stare nije nimalo jednostavna. Toj odluci prethodi dugotrajno preispitivanje, kao i razmišljanje o tome da li se ipak može pronaći bolja i manje bolna opcija. Ipak, kada dođe do te odluke, treba shvatiti da su brojne prednosti koje nudi boravak u domu za stara lica, a koje vi ne možete da pružite u kućnim uslovima.

Kakve pogodnosti nudi dom za stara lica?

Prednosti koje nudi dom za stara lica i sve usluge koje se tu mogu dobiti, ne mogu se porediti sa boravkom starih u kućnim uslovima. Budući da su stara lica dosta podložnija povredama, padovima i udarcima, njihov samostalan boravak u kući često je praćen brigom i strepnjom ostatka porodice. Ipak, ovakve situacije u domu za stara lica su gotovo nemoguće, pošto u njemu postoji nadzor medicinskog osoblja 24h, svakog dana u nedelji. Na taj način medicinsko osoblje može maksimalno da se posveti svim izazovima koje sa sobom donosi život starih osoba.

Smeštanje u dom za stara lica može da predstavlja i kraj samoći i izolovanosti od drugih. Naime, neretko se dešava da su stari prethodno živeli sami, te nisu imali društvo i porodicu koja bi im se posvetila, budući da mladi danas imaju sve manje slobodnog vremena. U takvim situacijama se stari mogu osećati odbačeni i nepoželjni, što će svakako otežati komunikaciju sa njima. Osim toga, čak i stari koji žive sa porodicom osećaju određenu dozu samoće i izolovanosti od njih, budući da ne mogu da pronađu zajedničke teme i interesovanja.

Takav problem može se rešiti smeštanjem u dom za stare, gde se nalaze sve stare osobe gotovo iste dobi. Njihova međusobna povezanost i zajedničke teme i interesovanja mogu da iznedre zaista kvalitetna prijateljstva, a tu neće biti mesta samoći i izolovanosti od ostatka sveta. Osim toga, mnogi domovi za stare danas organizuju različite izlete, društvene igre i kreativne radionice, čime se unapređuje društveni život i smanjuje osećaj usamljenosti među članovima doma za stare.

Danas je jedna od velikih prednosti i mogućnost da pronađete idealno mesto za najstarijeg člana porodice u vašoj blizini. Pa, ukoliko razmatrate opciju dom za stare Beograd - sigurno je da ćete odgovarajuću opciju pronaći bez obzira na to u kom delu grada tražite. Ipak, najbolji domovi nalaze se u mirnijim, perifernijim delovima prestonice, pa vam preporučujemo da razmotrite opcije dom za stare Višnjička banja, Bežanijska kosa ili Barajevo. Isto je i kada je reč o drugim gradovima Srbije: Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu.

Da li je dom za stare uzaludno trošenje novca?

Među pojedinima može da vlada mišljenje da je novac koji se daje prilikom smeštanja starije osobe u dom za stare zapravo uzaludno potrošen. Ipak, svi oni koji su se našli u pomenutoj situaciji znaju da ovaj iskaz nije tačan. Dom za stare nudi mnogo prednosti i značajno unapređuje kvalitet života svih starijih osoba koje više ne mogu samostalno da vode brigu o sebi. Dom za stare će omogućiti svim starijim osobama uslove kakve i zaslužuju, dok će im ritam života u domu podići samopouzdanje i učiniti njihov život kreativnim i smislenim.

Budući da je nemoguće očekivati od porodice potpunu posvećenost 24h zbog različitih obaveza na svakodnevnom nivou, boravak u domu obezbediće posvećenost medicinskog osoblja u svakom trenutku. Osim toga, u domovima za stara lica koristi se savremena medicinska oprema koja umnogome utiče na lečenje i održavanje kvalitetnog života, dok su na raspolaganju i socijalni radnik i psiholog po potrebi.

Ono što će dom za stare takođe pružiti starijim osobama jeste adekvatna fizička aktivnost i kvalitetna ishrana. Stari čestu nisu u mogućnosti da sebi svakodnevno pripremaju i kuvaju hranu, kao ni da se kreću samostalno ili vežbaju. Zahvaljujući različitim spravama i angažovanosti kada je u pitanju priprema obroka, stara lica će na ovim poljima osećati maksimalnu podršku i posvećenost stručnog osoblja. Svakome se pristupa individualno, te će svi ponaosob moći da šetaju, treniraju i provode vreme onako kako im najviše odgovara.

Iako je smeštanje starijeg člana porodice u dom za stara lica često teška odluka, takav razvoj situacije vremenom će doneti brojne benefite. Dom za stara lica konstruisan je i osmišljen tako da starijima pruži maksimalnu komfornost, udobnost i posvećenost koja je gotovo nemoguća u kućnim uslovima. Svi stari će se u domu osećati prihvaćeno i voljeno, budući da se tu nalaze osobe sličnih interesovanja, hobija i životnih stavova. Zbog toga, dom za stare predstavlja idealno rešenje ne samo za stariju osobu, već i za čitavu porodicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu