PRVI KAMEN ZA KOLUBARSKI GAZIMESTAN NA PROLEĆE: Potomci kolubarskih ratnika grade memorijalni centar kod Lazarevca (VIDEO)

Lj. Begenišić

22. 02. 2023. u 13:50

POTOMCI srpskih kolubarskih ratnika i predstavnici crkvene opštine petčanske pri Hramu svete Petke Eparhije šumadijske osnovali su Odbor za izgradnju memorijalnog centra u Županjcu, kod Lazarevca, koji bi bio posvećen Kolubarskoj bici.

ПРВИ КАМЕН ЗА КОЛУБАРСКИ ГАЗИМЕСТАН НА ПРОЛЕЋЕ: Потомци колубарских ратника граде меморијални центар код Лазаревца (ВИДЕО)

Foto: Udruženje Potomci kolubarskih ratnika

Projekat je već urađen. Delo je arhitekte đakona Miroslava Nikolića i sastoji se od Kule velikomučenika srpskog kneza Lazara, i kapele Svetog Save. Zbog njegovog izgleda, ali i još više zbog duhovnih poruka koje za Srbe u ovim vremenima nosi već mu je dat naziv - Kolubarski Gazimestan.

- Planiramo da sada na proleće udarimo temelje ovom spomen kompleksu, a počelo jei prikupljanje novčanih sredstava - kaže nam prof. dr Milovan Mitrović, član Odbora.

Inače, blagoslov za izgradnju memorijalnog centra dao je vladika Eparhije Šumadijske Jovan i to 3. decembra. I tom datumu ima mnogo simbolike. Baš tog dana 1914. godine Živojin Mišić sa svojom Prvom armijom prvi krenuo u siloviti protivnapad, kojim je srpska vojska do 15. decembra iz Srbije proterala i poslednjeg neprijateljskog vojnika.

- Blagoslovom vladike uslišena je dugogodišnja molba vernika i velika želja potomaka srpskih kolubarskih ratnika da se izgradi duhovni spomen-centar na istaknutoj koti Županjac, slavne srpske bitke u rejonu Čovke na desnoj obali reke Ljig i Kolubare - kaže prof. Mitrović, koji je i sekretar odeljenja društvenih nauka Matice srpske.

Govoreći o simboličnom imenu Kolubarski Gazimestan naš sagovornik ističe da je danas Gazimestan kao simboličko središte glavnog stratišta Kosovske bitke okupiran i oskrnavljen, ali njegove duhovne poruke zato još jače deluju.

- A delovaće i u budućnosti - kaže prof. Mitrović.

- Isto kao što je kosovska epopeja nadahnjivala sve srpske junake i mučenike u svim srpskim bitkamaza krst časni i slobodu zlatnu: od Kumanova, Cera i Kolubare, preko Krfa i Kajmakčalana, sve do Košara 1999.

Ukazujući koliko je važno da izgradi spomen-centar na mestu Kolubarske bitke, profesor Mitrović, ne može da se ne osvrne i na događaje u novijoj srpskoj istoriji. On kaže da je NATO agresiju na našu zemlju, motivisanu antisrpskim germansko-turskim revanšizmom, cinično prekrila ideologijom ljudskih prava.

Zato su danas, kaže on, poprišta Cerske i Kolubarske bitke mesta na kojima se kao u svojevrsnoj žiži srpskog junaštva i mučeništva sabira simbolički kapital svih srpskih istorijskih bitaka. Profesor Mitrović nada se da će izgradnju Kolubarskog Gazimestana podržati i pomoći svi oni koji misle da srpski kolubarski ratnici zaslužuju spomen dostojan njihove herojske žrtve.

- Nadamo se da će na 110. godišnjicu Kolubarske bitke, odnosno, do kraja 2024. godine ovaj projekat biti završen - navodi prof. Mitrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati