NASILJE NAD PROFESORKOM U TRSTENIKU: "Novosti" saznaju - Kruševačko tužilaštvo predlaže krivične sankcije za dvojicu učenika

S.BABOVIĆ

17. 02. 2023. u 16:58

VIŠE javno tužilaštvo u Kruševcu podnelo je predlog za izricanje krivičnih sankcija protiv dva učenika Tehničke škole u Trsteniku koji su maltretirali profesorku prošlog novembra u ovoj školi, saznaju „Novosti“.

НАСИЉЕ НАД ПРОФЕСОРКОМ У ТРСТЕНИКУ: Новости сазнају - Крушевачко тужилаштво предлаже кривичне санкције за двојицу ученика

Foto:S.Babović

Tužilaštvo, prema saznanjima "Novosti", traži izricanje sankcija protiv N.Ž. (17), učenika, koji je izmakao stolicu profesorki Mariji Stevanović, ali ne samo zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje, već i više šumskih krađa u produženom trajanju. U slučaju I.K. (16), učenika koji je događaj u učionici snimao mobilnim telefonom i i snimak distribuirao društvenim mrežama, izricanje krivičnih mera odnosi se na krivično delo zlostavljanje i mučenje u saizvršilaštvu.

- Ovaj predlog u slučajevima maloletničkog postupka, odgovara "optužnom" predlogu u slučaju krivično-procesne prakse kod odraslih i sada se samo čeka odluka Višeg suda o kazni - navodi izvor "Novosti". - Tokom postupka i zadnjeg saslušanja sredinom januara, N.Ž. se branio ćutanjem, dok je I.K. u decembru izneo svoju verziju događaja,k ao i profesorka,koja je ispričala kako joj je izmaknuta stolica, nakon čega je pala, a đaci se smejali.

Treći i najstariji učesnik incidenta, M.M. (18), koji je takođe snimao nemili događaj procesuira se pred Osnovnim javnom tužilaštovm u Trsteniku. Kako su „Novosti“ ranije objavile, čeka se mišljenje veštaka o psihičkoj zrelosti osumnjičenog kako bi se procenilo da li će se prema njemu postupati po Krivičnom zakonu ili po Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela.

Profesorka Marija Stevanović je zaključila bolovanje, ali kako su "Novosti“ više puta objavile od decembra, kada je ta interna odluka i doneta, neće predavati đacima N.Ž.i M.M. o čijem konačnom statusu se u školi još nisu izjasnili.

Šta znače krivične sankcije?

Krivične sankcije po Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela mogu biti vaspitne mere, kizricanje kazne maloletničkogh zatvora ili mere bezbednosti.I ove kategorije imaju određene podkategorije, od pojačanog vaspitnog rada preko pohađanja terapija, zabrane napuštanja prebivališta, mera pojačanog nadzora od šest meseci do dve godine, ali i pojačan nadzor u drugoj porodici. O visini i prirodi kazne u 90 posto mera, odlučuje sudija za maloletnike, a ponekad, uz konsultaciji sa tužiocem za maloletnike.

BONUS VIDEO - SNIMAK NASILjA IZ ŠKOLE U TRSTENIKU: Đaci oborili nastavnicu sa stolice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)