KRVAVI ZLOČIN NA KiM: "Odjednom život oko mene se pretvori u prah" - na današnji dan autobus "Niš ekspresa" je dignut u vazduh

D. Z.

16. 02. 2023. u 06:10

ODJEDNOM život oko mene puče i pretvori se u pepeo i prah… Ove reči na spoemeniku Mirjani Dragović nastradaloj putnici autobusa Niš-ekspresa koji je dignut u vazduh pre 22 godine u Livadicama kod Poduejva na najtragičniji način oslikavaju tragediju putnika ovog autobusa koji je miniran na par kilometara od administrativnog prelaza Merdare 16. februara 2001. godine u jutarnjim satima kada je život izgubilo dvanaest putnika a njih četrdeset i troje povređeno.

КРВАВИ ЗЛОЧИН НА КиМ: Одједном живот око мене се претвори у прах - на данашњи дан аутобус Ниш експреса је дигнут у ваздух

FOTO D.Z.

Za ovaj jedan od najvećih zločina počinjenih nad Srbina na Kosovu i Metohiji po dolasku međunarodnih snaga niko nije odgovarao, a rodbina i prijatelji poginulih, svake godine u crkvi svete Petke u Lapljem selu kod Gračanice i na seoskom groblju odaju pomen nastradalim.

U ovom napadu kada je postavljen eksploziv u propustu ispod magistralnog puta poginuli su Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić, kao i čitava porodica, Snežana(28), Nebojša(29) i njihov dvogodišnji sin Danilo Cokić.

Snežana koja je bila u poodmakloj trudnoći krenula je sa suprugom i dvogodišnjim sinom kod svojih u Lipljanu da proslave njen rođendan dok su se u autobusu nalazila raseljena lica koja su krenula iz Niša put Gračanice da obeleže zadušnice.

- Više odci ovog dve decenije počinioci i nalogodbodav krvavog zločina nisu pronađeni i kažnjeni. Zločin u Livadicama pokazuje da je nakon ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji na scenu stupila organizovana kampanja terora i zastrašivanja koja je imala za cilj završetak etničkog čišćenja srpskog stanovništa - navela je u saopštenju Kancelarija za Kosovo i Meothiju povodom dvadeset jednogodišnjice od ovog strašnog zločina koji se dogodio pred očima međunarodne zajednice.

Naime, kolona od pet autobusa krenula je sa administrativnog prelaza Merdare u pratnji pripadnika Kfora koji su svojim vozilima išli ispred konvoja, dok je prvi u koloni Niš-ekspresovih autobusa , iako su cipovi Kfora prošli mesto nesreće, prilikom nailaska na minu eksplodirao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)