DA LI ZEMLJOTRES U SRBIJI IMA NEKE VEZE SA TURSKOM? Evo šta im je uzrok

Novosti Onlajn

09. 02. 2023. u 13:31

TOKOM prethodna dva-tri dana Srbiju je pogodilo nekoliko zemljotresa, i to u Donjem Milanovcu, Boru i Užicu. Svi ovi zemljotresi bili su do dva stepena Rihtera, a prema tvrdnjama stručnjaka, ovi potresi nisu nastali kao posledica razornog zemljotresa u Turskoj.

ДА ЛИ ЗЕМЉОТРЕС У СРБИЈИ ИМА НЕКЕ ВЕЗЕ СА ТУРСКОМ? Ево шта им је узрок

Foto: AP

Prema rečima Dragana Milovanovića, profesora Rudarsko-geološkog fakulteta u penziji, ovi potresi nemaju nikakve veze sa zemljotresom na jugu Turske.

- Ti događaji se ne mogu geološki povezati. Ovi zemljotresi u Srbiji su posledica ljudske aktivnosti, naročito oni u istočnoj Srbiji, gde je tlo inače stabilno. Posledica su eksploatacije i eksplozije na površinskim kopovima. Isuviše su blagi, ne izazivaju pomeranje, nema deformacija, ne mogu se osetiti, pa se beleže samo uz pomoć instrumenata - kaže Milovanović i ističe da nema mesta za paniku.

On je ukazao da se evidencija o potresima u Srbiji, odnosno gde, u koliko sati i koje je jačine bio zemljotres može naći na sajtu Republičkog seizmološkog zavoda.

- Automatski izveštaji sačinjavaju se na osnovu podataka nacionalne mreže seizmoloških stanica, ali i regionalne virtualne mreže koju čine stanice centara iz Beča, Ljubljane, Bratislave, Budimpešte, Bukurešta, Sofije, Skoplja i Rima. Mreže nisu kreirane za automatsko lociranje slabih i dalekih zemljotresa, pa, kako upozoravaju u RSZ, podaci sa pojedinih stanica ne pristižu u realnom vremenu, a lokacija epicentra i vrednost magnitude može odstupati od stvarne. Tačnost informacija poboljšava se u skladu sa pristizanjem podataka sa svih stanica. Turska i Sirija su područja u kojima su se već dešavali zemljotresi te jačine i sa aspekta geologa, a iako jak i veoma redak, ovakav zemljotres se mogao očekivati - objašnjava profesor Milovanović.

Kao geolog rekao je da zemljotres nastaje podvlačenjem ploča koje se međusobno kreću različitim pravcima, neke se razmiču, neke se transparentno kreću bočno jedna od druge, a neke podvlače jedna pod drugu. Kako je objasnio, ona koja je teža podvlači se pod drugu i tada dolazi do akumulacije energija, i u trenutku kada se ta energija oslobodi, stvara se zemljotres.

- Njegova jačina zavisi od količine akumulirane energije, ali i od ugla i od dubine na kojoj se on javlja - uverava Milovanović uz napomenu da Srbija nije toliko ugrožena i navodi da je prvi potencijalno tektonski aktivan prostor Beograd, preko Avale, dole na Kopaonik, Kraljevo, ibarski, dole preko Kosova, a drugi je prostor koji kreće prema Bosni, Banjaluci, Italiji do Zagreba.

BONUS VIDEO: SPASIOCI IZ CRNE GORE U TURSKOJ - Iz ruševina spasli žensku osobu

(Politika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PULS KARDIOLOŠKI CENTAR OD SADA I NA DEDINJU: Na novoj lokaciji brinemo o vašem srcu, ali i o zdravlju cele porodice