HOĆE LI TEMPERATURA "IZAĆI" IZ MINUSA? Narednih dana očekuje nas promena vremena

Novosti online

08. 02. 2023. u 21:47

TOKOM prethodnog vikenda u Srbiji je došlo do jačeg zahlađenja sa padavinama, a mnogi predeli zemlje bili su potpuno zavejani.

ХОЋЕ ЛИ ТЕМПЕРАТУРА ИЗАЋИ ИЗ МИНУСА? Наредних дана очекује нас промена времена

Foto: Tanjug

Nakon zahlađenja sa padavinama, u Srbiji je došlo do razvedravanja, ali su usledili ledeni dani. Ovi dani najhladniji su od početka zime. U mnogim predelima Srbije maksimalne temperature ostale su ispod 0°C i tek su na severu Srbije i u Negotinskoj Krajini prešle u blagi ''plus''. Naročito su jutra bila hladna, uz minimalne temperature od -12 do -4°C, a na Kopaoniku se spustila na minus 17 stepeni. Ledeni severni vetar stvarao je subjektivni osećaj od minus 25 stepeni.

Nakon katastrofalne situacije u vezi sa snegom tokom decembra i veće dela januara, planinski predeli konačno imaju i više nego dovoljno snežnog pokrivača, a Kopaonik je dostigao visunu od 115 centimetara.

I današnje jutro u Srbiji je osvanulo veoma hladno, ali zahvaljući nešto više oblaka i manjem izračivanju vazduha, bilo je za koji stepen toplije nego juče. Izuzetak je Kopaonik, koji je i jutros merio minus 16 stepeni. Pred nama je još jedan ledeni dan, što znači da maksimalna temperatura ostatati u ''minusu'' i kretaće se od minus dva do 0 stepeni, samo ponegde do dva stepena i to na području severne Srbije i Negotinske Krajine.

Očekuje se smena sunčanih i oblačnih intervala, a po koja pahulja snega pašće se u zapadnim i centralnim predelima Srbije. Tokom dana sa severoistoka će doći do razvedravnja, pa će veče i noć pred nama biti vedri. Danas je poslednji u nizu ledenih dana, odnosno dana tokom kojih je maksimalna temperatura ispod nula stepeni. Narednih dana očekuju se topliji dani, ali će noći i jutra biti i dalje ledeni, u pojedinim predelima Srbije očekuju se i najniže jutarnje temperature od početka zime.

U Srbiji će u četvrtak i petak biti sunčano, tokom dana toplije, ali će jutra biti ledena i to zahvaljujući vedrom vremenu i većem izračivanju vazduha, jer neće biti oblačnosti da spreči hlađenje. Jutarnja temperatura kretaće se od minus 12 do -6 stepeni, na Pešteru i na širem području Sjenice do -20 stepeni. Tokom dana toplije, maksimalna dnevna u četvrtak od dva do šest stepeni, u Beogradu do četiri, a u petak od četiri do osam stepeni, u Beogradu do šest.

Zahvaljujući veoma niskim jutarnjim i višim dnevnim temperaturama, očekuje se i velika temperaturna razlika između jutra i dana.

Kao i veći deo evropskog kopna i Srbija je ovih dana pod uticajem anticklona, odnosno veoma vioskog vazdušnog pritiska. Danas i sutra vrednosti će biti ekstremno visoke, čak i preko 1040 milibara. S obzirom na to da je normalna vrednost oko 1013 milibara, vidimo da je reč o veoma visokom vrednostima, koji se mogu nepovoljno odraziti na pojavu glavobolje i da utiče na ljude sa hroničnim bolestima.

Predstojeći vikend doneće znatno više oblaka, ali i dalji porast temperatura, naročito jutarnjih, pa će mraz značajno oslabiti, a drugog dana vikenda i izostati. Nedelja će sa severa doneti i prolazno naoblačenje sa kišom i susnežicom, dok se sneg očekuje u planinskim predelima i na jugu i na jugoistoku Srbije. Maksimalna tempertaura u subotu biće od četiri do osam stepeni, u Beogradu do šest, a u nedelju će biti u padu za stepen do dva.

Za razliku od ove sedmice, sledeća će biti znatno toplija. Očekuje se sunčano vreme, uz temperature preko 10 stepeni, ponegde i do 15, a u plus će preći i jutarnje temperature, tako da će u mnogim predelima izostati i mraz. Da li će to biti uvod u proleće ili nas do kraja februara očekuju novo zahlađenje, biće poznato u narednim proračunima.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: PROŠIRUJU NAUČNO-TEHNOLOŠKI PARK: Premijerka Ana Brnabić i ministarka Jelena Begović u Nišu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri