DRUŠTVO SUDIJA SRBIJE: Neprihvatljive i uvredljive više puta ponovljene javne izjave sudije Majića

Novosti online

08. 02. 2023. u 13:46

DRUŠTVO sudija Srbije oglasilo se saopštenjem o razgovoru o predlozima pravosudnih zakona.

ДРУШТВО СУДИЈА СРБИЈЕ: Неприхватљиве и увредљиве више пута поновљене јавне изјаве судије Мајића

Miodrag Majić / Foto D. Danilović

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

Da se razgovor o predlozima pravosudnih zakona koji je vođen 6. 2. 2023. u emisiji Newsnight ne bi shvatio kao lični sukob sagovornika, ali i da bi se poštovala istina, treba da ostane zabeleženo da su sve iznete tvrdnje sudije Boljević istinite. 

Sudija Majić nije nijednom javno osudio protivpravno razrešenje 837 svojih kolega 2009, ni pre ni tokom (do 2012) tzv. reforme pravosuđa. "Borba" sudije Majića svela se na kabinetski razgovor u jesen 2009. U događaju od takvog društvenog značaja, to znači prećutno saglašavanje. Stavovi nisu “koštali” sudiju Majića funkcije predsednika suda, na koju je inače izabran sa svega 5 godina sudijskog staža.

U sklopu tzv. reforme koju je sudija Majić odabrao da ne komentariše javno, Prvi opštinski sud je prestao da postoji - a samim tim i bilo koja, pa i predsednička funkcija u sudu. Ipak, iste godine, sudija Majić je, zahvaljujući “reformi”, sa svega devet godina sudijskog staža napredovao za dve instance - u novoosnovani Apelacioni sud u Beogradu. Novoizabran, raspoređen je u odeljenje za ratne zločine s “duplom platom” i odmah je potom učestvovao u izradi Zakonika o krivičnom postupku, koja je u širem smislu bila deo "reformskog" procesa. Duže od četvrt veka i sudija Boljević i Društvo sudija bore se za jačanje nezavisnosti sudstva i unapređenje Srbije kao pravne države. Zato su neprihvatljive i uvredljive više puta ponovljene javne izjave sudije Majića o "saučesništvu" , "garantovanju", "davanju legitimiteta", "apologetici" (bezrezervnom i neiskrenom hvaljenju) loših zakonskih izmena.

Društvo sudija i njegove predstavnice u radnoj grupi za izradu sudskih zakona - sudije Bjelogrlić i Boljević jasno i javno su iznele kritike pojedinih rešenja iz predloga sudskih zakona. Štaviše, njihove pisane kritike i sada su na sajtu Ministarstva pravde. Kao što loša rešenja zahtevaju kritiku, tako i dobra rešenja zahtevaju pohvalu. Takav objektivan stav, a ne ispolitizovan kritizerski, priliči sudijama. Zbog toga je neprincipijelno ćutanje sudije Majića kada mu to odgovara, i kritikovanje, takođe kada mu to odgovara, zahtevalo da se osvetli i sagleda u svetlu njegovih stavova povodom ranijih i aktuelnih promena u pravosuđu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili