GENERACIJA Z INFORMIŠE SE ISKLJUČIVO PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA: Na TikToku svakodnevno dve trećine mladih do 18 godina

Novosti online

07. 02. 2023. u 14:15

ČAK 81 odsto generacije Z informiše se putem društvenih mreža, pokazuju podaci istraživanja programa "Nova pismenost". Ova analiza potvrđuje i da je više od polovine dece u nekom momentu doživelo neprijatnosti, od čega osam procenata često ili redovno.

ГЕНЕРАЦИЈА Z ИНФОРМИШЕ СЕ ИСКЉУЧИВО ПУТЕМ ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА: На ТикТоку свакодневно две трећине младих до 18 година

OPREZ Foto AP

Kako bi se rešili toga 47 odsto mladih navelo je da će blokirati tu osobu, a devet procenata da će zlostavljača prijaviti nadležnim organima.

Indeks medijske pismenosti, po ovom istraživanju, najviši je u protekle tri godine i trenutno iznosi 3,97 od idealnih 6, dok je kod indeksa digitalne pismenosti primećen pad u odnosu na prethodni istraživački ciklus i on sada iznosi 10,68 od maksimalnih 15.

Podaci o navikama mladih na internetu ukazuju na to da se svakodnevno 80 odsto onih od 12 do 18 godina informiše isključivo putem društvenih mreža i u proseku provode nešto više od dva sata dnevno (131 minut) koristeći društvene mreže.Gotovo polovina njih ne zna kako da zaštiti svoje podatke na internetu.

Što se tiče društvenih mreža najpopularniji je TikTok i čak čak 66 odsto mlađih od 18 godina kaže da ga koristi svakodnevno, dok 72 procenta prati influensere.

BONUS VIDEO - ANKETA: Šta mislite o inicijativi Danice Grujičić da se zabrani pušenje u zatvorenom prostoru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili