SNEŽNA OLUJA ODSEKLA SELA: Nanosi visoki 4 metra, paralisani putevi i prekinuto snabdevanje strujom, a tek nas čekaju ledeni dani (FOTO)

E. V. N.

05. 02. 2023. u 19:30

SNEŽNA mećava sa udarima vetra koji je dostizao i više od 70 kilometara na sat tokom vikenda blokirala je puteve u brdsko-planinskim područjima Srbije, a više od 25.000 građana ostalo je bez struje.

СНЕЖНА ОЛУЈА ОДСЕКЛА СЕЛА: Наноси високи 4 метра, паралисани путеви и прекинуто снабдевање струјом, а тек нас чекају ледени дани (ФОТО)

Foto: V. I.

U pojedinim delovima ivanjičke opštine snežni smetovi su dostigli visinu i do četiri metra.

Najviše problema snežna oluja pravila je na putnim pravcima ka Sjenici, Kopaoniku i Raškoj.

U novovaroškom kraju visoki nanosi snega najteže su pogodili žitelje udaljenih planinskih sela, gde je bez struje ostalo na stotine potrošača. Belog pokrivača na Zlataru je oko pola metra, a na pojedinim planinskim visovima ima i do 80 centimetara snega.

Prvi čovek opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević rekao je za "Novosti" da su u nedelju bila zavejana gotovo sva sela te da je angažovana mehanizacija na probijanju seoskih puteva.

Foto Grad Užice

- U noći između subote i nedelje je palo novih 30 do 40 centimetara snega, a poseban problem pravio je vetar, koji je stvarao namete i obarao drveće. Najviše je snega na planinskim prevojima i u selima na nadmorskoj visini preko 1.000 metara. Zbog olujnog vetra došlo je do prekida na niskonaponskoj elektromreži i mnoga sela ostala su bez električne energije. Situacija će se kroz dan-dva normalizovati, a naš narod je navikao na ovakve vremenske prilike - rekao je Radosav Vasiljević.

Ipak, prema rečima žitelja zabačenih novovaroških sela ovogodišnja zima je blaga, bar do sada, a raduje ih činjenica da će svaki naredni dan biti sve duži i da će zbog toplije zemlje snegovi u martu i aprilu brže kopneti.

Vremenske neprilike širom Srbije tokom minulog vikenda angažovale su 104 vatrogasca-spasioca sa 43 vozila koji su intervenisali i pomagali ekipama hitne pomoći, zavejanom stanovništvu na putevima, radili na uklanjanju palih stabala i delova krovova, kao i pružanju pomoći bolesnim osobama, posebno na teško dostupnim lokacijama. Samo pripadnici Odeljenja za vanredne situacije u Novom Pazaru sa radnicima preduzeća AD "Novi Pazar put" bili su angažovani pri oslobađanju 10 vozila zavejanih na putnom pravcu Sjenica - Novi Pazar, u mestu Brnjica.

Snežna oluja tokom subote i nedelje uzrokovala je da 564 trafostanice prekinu napajanje, usled čega je 25.220 korisnika ostalo bez električne energije. Bez struje su dalekovodi Štavalj i Bare, na teritoriji grada Novog Pazara, u Čačku, u selu Donja Trepča, selu Kačulice, u selu Ježevica i Banjica, kao i na teritoriji opštine Lučani u selima Dljin, Guberevci, Goračići, Veles i Grab.

U celoj Srbiji tokom vikenda registrovane su temperature ispod nule, a najhladnije je bilo na Kopaoniku - minus 15 stepeni. Na ovoj planini putni pravac Kopaonik - Brus juče po podne i dalje je bio neprohodan, dok je naporom zimskih službi saobraćaj na putnim pravcima Jošanička Banja - Kopaonik i Rudnica ponovo uspostavljen.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova, iz Sektora za vanredne situacije apelovali su na građane da ne kreću na put u pravcu Sjenice, Kopaonika i Raške.

Aleksandar Radosavljević iz Sektora za vanredne situacije MUP-a rekao je da svi koji se odluče na putovanje treba da koriste zimsku opremu i da prilagode vožnju uslovima puta, a da pre puta obavezno provere stanje goriva u rezervoaru, bateriju mobilnog telefona i da ponesu dovoljnu količinu hrane i toplu odeću i obuću.

Ka Goliji je bio neprohodan put Kumanica - Preko Brdo - Duga Poljana, kao i deonica od Prekog Brda ka Odvraćenici.

- Mašine smo hitno poslali u sela u kojima se obavljaju sahrane. Zatim, tamo gde ima đaka koji idu u školu i pacijenata koji primaju dijalizu. Količina snega nije napravila toliki problem, koliko je to učinio vetar. Pomažemo meštanima kojima je to potrebno, a čim vremenske prilike dozvole, biće pročišćeni svi putevi. Zasada nije bilo potrebe da intervenišemo motornim sankama - rekao je "Novostima" Momčilo Mitrović, predsednik Opštine Ivanjica.

Za saobraćaj bili su zatvoreni i putevi od Novog Pazara do Golije, kao i put koji vodi od Novog Pazara do Sjenice u mestu Bele vode iz pravca Novog Pazara i iz pravca Sjenice, u mestima Brnica i Štavalj. Tu je u nedelju tokom noći bilo i najdramatičnije, s obzirom na to da je u automobilu ostala zavejana jedna porodica iz Novog Pazara, a u drugom turisti iz BiH. Njih je zbrinulo lokalno stanovništvo, dok su vozila ostala zavejana. Mnogi građani Novog Pazara ostali su da prenoće u Sjenici zbog zatvorenog puta i jakih smetova. Pre svega, putnici iz autobusa koji saobraća na relaciji Sarajevo - Novi Pazar, ali i mnoge porodice koje su automobilima krenule iz Sjenice ka Novom Pazaru.

U užičkom kraju su posle snežne mećave svi putevi prohodni, ali se saobraćaj odvija otežano zbog snega i leda na kolovozu. Najviše posla putari su imali na zlatiborskoj magistrali, u mestu Borova glava, između Zlatibora i Nove Varoši. Zbog mećave, početak skijaške sezone na Iveru u Mokroj Gori, na 1.500 metara nadmorske visine, odložen je zbog teškoća u čišćenju prilaznog puta.

NE MOGU DA OTVORE VRATA

SNEG praćen olujnim vetrom potpuno je zavejao opštinu Crna Trava, a visina snega je metar, dok su smetovi i do dva metra. Mehanizacija je pokušavala da očisti glavni put do Crne Trave, ali je vetar otežavao čišćenje.

Predsednik Opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević izjavio je da je zavejano 250 kilometara mahalskih puteva. Građani koji žive pored obližnjeg Vlasinskog jezera rekli su da snega ima toliko da ne mogu da otvore vrata kako bi otišli po drva.

SLEDE LEDENI DANI

IZ Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) upućuju da će i tokom sedmice biti padavina, ali slabijeg intenziteta. U jutarnjim satima biće karakterističan umeren i jak mraz sa temperaturom od minus 12 do minus pet stepeni Celzijusa, na planinama i do minus 20 stepeni. Dnevne temperature biće u intervalu od minus 2 do plus 2 stepena, pa se mestimično očekuju i ledeni dani. Od sledećeg vikenda, najavljuju, porast temperature.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)