KRUPA I PLJUSAK SNEGA: Dve neobične meteorološke pojave ovih dana dešavaju se u Srbiji

Novosti online

02. 02. 2023. u 12:28

U SRBIJI se ovih dana javljaju dve neobične meteorološke pojave - krupa i pljusak snega.

КРУПА И ПЉУСАК СНЕГА: Две необичне метеоролошке појаве ових дана дешавају се у Србији

Foto: Unsplash

Kako nastaju, izgledaju i gde se javljaju samo su neka od zanimljivih pitanja, a odgovore je dao meteorolog Đorđe Đurić.

Krupa je veoma retka pojava i u našim predelima javlja se uglavnom pri kraju zime.

Za nastanak krupe potrebna je hladna i nestabilna vazdušna masa uz nisku nultu izotermu. Potreban je i izražen temperaturni gradijent, pogotovo u nižim slojevima atmosfere. U tom sloju temperatura vazduha naglo opada sa visinom. Krupa se formira u konvektivnim oblacima (oblaci vertikalnog razvoja) koji su od donje baze do vrha u sloju sa negativnom temperaturom vazduha. Reč je uglavnom o sloju plitke konvekcije. U takvim oblacima prisutno je mešanje ledenih kristala i prehlađene vode, tako da se u njima formiraju i pahulje i zrna krupe.

Zrna krupe nastaju rastom ledenih kristala i pahulja (tečna voda na negativnoj temperaturi). Da li će padati pljusak krupe ili snega, zavisi od temperature u oblaku. Što niža temperatura, veća je verovatnoća da će padati pljusak snega.

Pri padanju krupe, temperatura u prizemlju može biti dosta visoka, čak i do 10°C, ali ona vrlo brzo opada sa porastom visine, tj. veoma je izražen temperaturni gradijent, pa se već tako na 850 izobarskoj površini temperatura može spustiti i na oko -5°C. Ova pojava je retka i uobičajena krajem zime, naročito tokom marta.

Pljusak snega, iako retka pojava, uobičajeno je da se dogodi u ovom delu godine, naročito krajem zime i tokom marta. Kiša, kao i sneg pada iz slojastih oblaka (nimbostratusa), koji zauzimaju veliku površinu i uobičajeni su prilikom nailaska toplog fronta. U letnjem delu godine javljaju se oblaci vertikalnog razvoja (kumulonimbusi), pa iz njih pada pljusak kiše, neretko praćen grmljavinom. Kada se u zimskom delu godine javi nestabilna atmosfera, kao što je slučaj danas, oblaci vertikalnog razvoja koji se jave pri prodoru ili u blizini hladnog fronta ili u nestabilnoj vazdušnoj masi, nisu vertikalno razvojeni kao leti zbog nižih temperatura, ali dovoljne su debljine da se iz njih jave pljuskovite padavine, po ovom pitanju pljusak snega, koji može biti praćen i grmljavinom. Dakle, danas smo u delovima Srbije imali pljuskove snega, koji su kao i pljuskovi kiše lokalnog i kratkotrajnog karaktera, pa nedaleko može sijati sunce i biti potpuno suvo. Kada se pojavi pljusak snega, na manjem prostoru u kratkom intervalu može pasti više centimetara snega, isto kao leti dosta kiše, pa nastanu lokalne poplave i bujice.

U utorak su procesi u atmosferi bile idealni za nastanak ovih pojava. Atmosfera je bila nestabilna, temperatura vazduha u prizemlju bila je oko 5°C, ali je naglo opadala sa visinom. Preovladavalo je severozapadno visinsko strujanje, pa su širom Srbije zabeležene ove dve neuobičajane, ali potpuno prirodne pojave. Ovog jutra atmosfera je takođe nestabilna, pa je ova pojava uz grmljavinu zabeležena u delovima centralne Srbije.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)