SABORNO PREMA SVETU: Saradnja turističkih poslenika Loznice i Ugljevika

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

01. 02. 2023. u 22:24

Snežana Perić, direktorka Turističke organizacije Loznice i njen ugljevički kolega, Dragan Đokić, potpisali su protokol o prekograničnoj saradnji.

САБОРНО ПРЕМА СВЕТУ: Сарадња туристичких посленика Лознице и Угљевика

Foto :v.Mitrić

Saradnja tirističkih poslenika počela je, pre izvesnog vremena, na predlog i uz podršku čelnika dva grada, Vidoja Petrovića, i Vasilija Perića, pošto su Lozničani iskustvom i savetima pomogli osnivanje TO u Ugljeviku.Lokalne samouprave sarađuju skoro dve decenije, a centri za kulturu više od deceniju i iza sebe imaju dug spisak zajedničkih susreta, nastupa, promocija i druženja.

-Velika je stvar što smo, sa našim prijateljima iz Loznice, potpisali ovaj sporazum, koji neće biti, sigurno je, mrtvo slovo na papiru -kaže Dragan Đokić, direktor TO Ugljevik. -Naš Filip Višnjić, poznat kao „srpski Homer“, ne samo što je ispevao čuvenu epsku pesmu „Boj na Loznici“, o događaju iz Prvog srpskog ustanka, već je u Loznici i Jadru, vazda bio cenjen, poštovan i voljem.Naši Lozničani su mu podigli i skulpturu, u porti crkve, još pre 30 leta, kada je na levoj obali Drine bujao rat.I to je bila poruka da su naša braća sa nama.I nema razloga da sada ne sarađujemo.

Ova saradnja će, na zajedničku mapu, da stavi Gornju Trnovu, rodno Filipovo mesto, Tršić, Vukovo rodno mesto, jer je slavni Vuk bio veliki prijatelj i saborac Višnjićev, zatim svetinje poput Tronoše i Tavne, Novakovu pećinu, Tekeriš, banje i izletiša, Gučevo, Majevicu, Cer, Vidojevicu.

Tu su, kako kaže Snežana Perić, direktorka TO Loznica, ne samo potencijale u kulturno istorijskim i duhovnim mestima, već i sadržaje koji su dobili odavno internacionalne razmere.Zajedničkim nastupima i saradnjom, po njenim rečima, „širi se delovanje promocije naše nacionalne i kulturne baštine, ali i turističe ponude dva grada i dva kraja, sa leve i desne obale Drine“.

-Spremni smo, svim srcem, da se ispomažemo, da saborno i složno radimo i gradimo -kaže Perića, koja se obradovala kada je čula da će Ugljevičani u Gornjoj Trnovi da grade Spomen kuću Višnjiću, poput Vukove na njegovom rodnom ognjištu u Tršiću.

Čelnici gradova, Vasilije Perić i Vidoje Petrović, ne kriju, vele, da su ponosni na saradnju njihovih ustanova, preduzeća i institucijama i što su turističke organizacije, praktično, ozvaničile saradnju i veze, koje su u punom zamahu. V.Mitrić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije