DA VREME NE SAMELJE BISTRIČKE VODENICE: Projekat spasavanja kulturno-istorijskog nasleđa Evrope

D. NOVKOVIĆ

01. 02. 2023. u 09:30

NA spisku 11 najugroženijih lokaliteta nasleđa u Evropi nalaze se i vodenice u selu Bistrica kod Petrovca na Mlavi.

ДА ВРЕМЕ НЕ САМЕЉЕ БИСТРИЧКЕ ВОДЕНИЦЕ: Пројекат спасавања културно-историјског наслеђа Европе

Valjavica u Bistrici nekad i sad, Foto Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture u Smederevu

One koje svojim trajanjem svedoče o istoriji davnog života oko ove rečice u braničevskom kraju, ali i u Srbiji.

Deset vodenica i dve valjavice, kako u ovom kraju nazivaju valjarice, podignute su u periodu između 19. i sredine 20. veka duž pet kilometara reke Bistrice, od njenog izvora u podnožju planine Veliki Sumurovac, pa do izlaska iz sela. Vodenice su sagrađene od talpi i direka, sa krovovima na četiri vode i ćeramidom, dok su valjavice polubrvnare sa dvoslivnim krovom. I jedne i druge građevine jedinstveni su kompleks mlinova za mlevenje žita i obradu sukna. Njihova arhitektura predstavlja tradicionalne karakeristike balkanskih ruralnih struktura, a to su male i drvene konstrukcije. Njima danas preti uništenje usled dugotrajnog napuštanja i izloženosti vremenskim uslovima.

Foto Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture u Smederevu

Spisak ovih lokaliteta kulturno-istorijskog nasleđa Evrope koje treba spasti sačinili su Evropa nostra - evropski glas civilnog društva posvećen kulturnom i prirodnom nasleđu, i Institut Evropske investicione banke u okviru programa "Sedam najugroženijih" za 2023. godinu.

Foto Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture u Smederevu

Bistrica je jedini lokalitet sa područja Srbije, a ostali su u Nemačkoj, Belgiji, Grčkoj, Gruziji, Mađarskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Foto Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture u Smederevu

Izbor lokaliteta izvršila je Međunarodna savetodavna komisija, koju čine stručnjaci iz različitih oblasti: istorije, arheologije, arhitekture, konzervacije, analize projekata i finansija. Sva ova mesta koja su razmatrana, vrednovana su na osnovu svog značaja nasleđa i kulturne vrednosti, kao i na osnovu mogućnosti da doprinesu održivom razvoju kraja u kojem se nalaze.

Foto Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture u Smederevu

Za program "Sedam najugroženijih" vodenice je predložila lokalna zajednica, uz podršku petrovačkog Zavičajnog muzeja, Turističke organizacije i "Udruženja vodeničara i pomeljara" iz Bistrice. Cilj nominacije je obnova kompleksa i otvaranje novih radnih mesta, što bi bilo od velikog značaja za lokalnu zajednicu. Nakon odabira, konačna lista sedam najugroženijih lokaliteta biće predstavljena u aprilu.

Foto Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture u Smederevu

SARADNjA

DA bi se osigurala održiva budućnost za lokacije koje uđu u najuži izbor, potrebna je široka saradnja. Neophodno je, kako saznajemo, da lokalne, regionalne, nacionalne i evropske strane, kako javne, tako i privatne, udruže snage sa "Evropa nostrom" i njenom mrežom članova i partnera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega