NEIZBRISIV UMETNIČKI TRAG "BELIH" PROGNANIKA: U vreme globalne zabrane Ruske umetnosti, u Srbiji održane dve izložbe

Jelena J. Baljak

29. 01. 2023. u 15:45

U GODINI u kojoj se Rusija, zbog aktuelnih dešavanja u Ukrajini, našla na meti različitih sankcija, čak i u domenu kulture, Srbija je bila među retkim, ako ne i jedina zemlja na svetu, u kojoj su izlagane originalne slike ruskih umetnika.

НЕИЗБРИСИВ УМЕТНИЧКИ ТРАГ БЕЛИХ ПРОГНАНИКА: У време глобалне забране Руске уметности, у Србији одржане две изложбе

Izložba u Ruskom domu, Foto privatna arhiva

Reč je o delima iz privatne zbirke međunarodno priznatog kolekcionara Vladimira Pešića, koji je u toku 2022. u Gradskom muzeju u Vršcu i u Ruskom domu u Beogradu priredio dve vrlo posećene izložbe "Sjaj ruskih slikara".

Obe postavke nosile su snažnu poruku, jer je Pešić, koji je izlagao širom Evrope, za svoje prvo predstavljanje srpskoj javnosti odabrao isključivo dela "belih" Rusa, koji su između dva svetska rata živeli i stvarali na prostoru Jugoslavije. Upravo ti umetnici iz ruske emigracije čine važan deo njegove bogate kolekcije, koja broji oko 300 umetnina.

- Ovim izložbama sam želeo da ukažem na istorijsku i kulturnu bliskost srpskog i ruskog naroda, ali i na neizbrisiv trag, koji su ruski umetnici ostavili u srpskim umetničkim tokovima - kaže Pešić, za "Novosti".

- Poznata politička dešavanja uticala su na to da pripreme za izlaganje budu veoma emotivne. Umirivala me je jedino činjenica da izložena dela odišu snažnom porukom i visokom umetničkom vrednošću, a da glas umetnosti ipak nadjačava sve nerazumne političke odluke.

Postavka u Vršcu, Foto J. J. Baljak

Pešićeve izložbe dodatno dobijaju na značaju kada se zna da je zbog strogih propisa o izvozu umetničkih dela gotovo nemoguće na jednom mestu okupiti i prikazati originalne slike ruskih umetnika. Zato i ne čudi što je "Sjaj ruskih slikara" bila najposećenija izložba u Vršcu u toku prošle godine, a da je Kulturno-prosvetna zajednica Srbije zbog toga baš Pešiću dodelila prestižnu nagradu "Zlatna značka".

- Počastvovan sam što je prepoznat moj višedecenijski rad na predstavljanju visova ruske umetnosti. Ovim priznanjima dobio sam podstrek da nastavim sa njenim popularisanjem, pogotovo što u poslednje četiri decenije u Srbiji nije bilo ovakvih izložbi ruskih autora - ističe Pešić.

"Sijajuće kupole", Olga Romanova, Foto privatna arhiva

"Devojka sa cvećem" Nikolaj Kuznjecov, Foto privatna arhiva

Plan je da "Sjaj ruskih slikara" ove godine bude prikazan i u Narodnom muzeju u Kruševcu, dok će u Ruskom domu ovaj istaknuti kolekcionar prirediti posebnu izložbu povodom 90 godina osnivanja te institucije. Kada kroz dve-tri godine njegove slike budu obišle celu Srbiju, u Beogradu će, kaže, formirati stalnu postavku.

NOVINAR "NOVOSTI" KUMOVAO IZLOŽBI

PEŠIĆ ističe da je nazivu njegovih izložbi "Sjaj ruskih slikara" kumovao dopisnik "Novosti" iz Moskve Branko Vlahović. Naš istaknuti novinar je 2021. godine upravo pod tim naslovom objavio tekst o Pešićevom učešću na čuvenom ruskom sajmu antikviteta, na kom su njegove slike iz edicije "Ženski lik u umetnosti" bile izložene u prestižnom delu "Gostinjeg dvora".

Vladimir Pešić sa priznanjem, Foto privatna arhiva

JUBILEJ KUZNjECOVA

ZA prvo izlaganje svoje kolekcije u rodnoj Srbiji, Pešić je izabrao baš Vršac, jer iz tog grada vuče korene. Takođe, i zbog činjenice da je u Vršcu neko vreme živeo i stvarao jedan od njemu najomiljenijih ruskih slikara Nikolaj Kuznjecov, čije su slike, inače, retkost na tržištu umetnina. Vršački muzej će ove godine obeležiti stogodišnjicu od prve izložbe Kuznjecova u tom gradu, a deo tog jubileja svakako će biti i dela iz Pešićeve zbirke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije