KRVAVI TRAGOVI NUSRETA CENE: Terorista OVK ubijao Srbe, a jedna odluka koštala ga je glave

V.N/S.J.M.

27. 01. 2023. u 15:19

PRE nekoliko dana u Starom Kačaniku ubijen je ozloglašeni terorista OVK Nusret Cena. On je bio osumnjičen za trostruko ubistvo članova porodice Baftiu u Kačaniku 2007. godine, ali je oslobođen. Ipak, njegovi krvavi tragovi protežu se odranije, kada je na Kosovu i Metohiji počinio više zločina nad srpskim civilima.

КРВАВИ ТРАГОВИ НУСРЕТА ЦЕНЕ: Терориста ОВК убијао Србе, а једна одлука коштала га је главе

Foto: D. Milovanović/Fejsbuk/sje kacanikli nese official

Po nalogu Džabira Žarkua i rukovodstva albanske ilegalne službe bezbednosti ŠIK, sa grupom terorista učestvovao je 13. februara 2001. godine u napadu na konvoj Srba na putu Uroševac-Štrpce kod sela Banjica, koji je bio u pratnji KFOR-a.

Tada je ubijen Staja Ilić, a teže ranjeni Radosav Dabić, Dragan Veljković i Milivoje Raičević. Cena je sa grupom zauzeo busiju i osmatrao, a kad je autobus naišao, samo on je rafalno zapucao iz automatskog oružja i pobegao šumskim stazama. Cilj napada je bio da se Srbi zaplaše i pokrenu na dalje iseljavanje.

Identičnu akciju izveli su i 27. avgusta 2005. godine na istom putu između sela Banjica i Gabrica, ali su tada napali vozilo u kojem su bila četiri Srbina iz Lipljana. Ubili su Aleksandra Stankovića i Ivana Dejanovića, a ranili Aleksandra Janićijevića i Nikolu Dukića.

Nekoliko dana kasnije 9. septembra napali su patrolu Kosovske policije u kojoj su bili Srbi i ranili policajca Sašu Durlevića.

Ubili Albanca - označili ga kao srpskog saradnika

Cena je i 1999. godine učestvovao u ubistvu Albanca Isufa Isufija iz Uroševca, jer su ga teroristi iz OVK označila kao srpskog saradnika, pošto ih nije podržavao.

Kako saznaju "Novosti", Cena je bio u kontaktu sa Specijalizovanim tužilaštvom sa sedištem u Hagu, koje istražuje ratne zločine OVK počinjene na KiM krajem devedesetih i započeo je svedočenje o zločinima u kojima je neposredno učestvovao.

OVK ga ostavio ga na cedilu

Prema određenim informacijama Cena je pijan u jednom restoranu u Kačaniku pričao da će se preko tog tužilaštva osvetiti pojedinim komadantima OVK, jer su ga ostavili na cedilu, kada je bio u zatvoru.

Zbog toga je moguće i da je ubijen kako bi bio eliminisan kao svedok u procesima koji se vode protiv vođa OVK u Specijalnom sudu Kosova u Hagu.

On je bio pripadnik 162. OVK brigade "Agim Ramadani".

Posle ubistva Ramadanija komandu je preuzeo Čamilj Iljazi, kojeg je u saradnji sa Nusretom Cenom lično ubio Džabir Žarku, kako bi preuzeo rukovođenje i resurse koji su pripadali toj brigadi. Žarku inače ima i privremeno boravište u Švedskoj, dok je Cena bio u Lozani i Švajcarskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)