KOMUNIZAM JE SUPROTAN RUSKOM DUHU: Milovan Balaban o boljševizmu u Rusiji kao svetskom fenomenu

J. S.

26. 01. 2023. u 20:50

JANUARSKA tribina istoričara Milovana Balabana govori o Rusiji, redovnoj temi ovog predavača i to s namerom da objasni kako je došlo do boljševizma, te da ga sagleda kao ruski i svetski fenomen.

КОМУНИЗАМ ЈЕ СУПРОТАН РУСКОМ ДУХУ: Милован Балабан о бољшевизму у Русији као светском феномену

M.Stojković

Balaban napominje da je „boljševizam bio ruska pojava i ruski doživljaj komunizma, odnosno pravde i jednakosti", a postavlja i pitanje da li se današnja Rusija oslobodila „boljševičkog narativa i nasleđa". Takođe, predavanje razvija tezu o tome šta je diskontinuitet, a šta kontinuitet sa Carskom Rusijom.

Predavač se posebno interesuje za „odlike ruske duše", posmatrajući ih kroz spregu evropskog i azijskog, paganskog i pravoslavnog elementa, kako bi došao do „elementarne misije ruskog naroda" i Rusije koja je „zaštitnica pravoslavlja u svetu". Sve navedeno je preduslov da se objasni početak boljševizma, fenomena koji se razvio iz čitavog 19. veka ruske istorije.

Stoga predavač zaključuje da je „današnja Rusija u mnogo većem kontinuitetu sa boljševizmom, kao i sa dinastijom Romanov, nego sa svojom primarnom civilizacijskom ulogom". Takođe, Balaban nudi interpretaciju Lenjinovog tumačenja Marksa i činjenice da ga je prilagodio ruskom mentalitetu i istoriji koje je besprekorno razumeo, te uspeo da izvede revoluciju. Ipak, na kraju stoji poenta da Rusija upravo od tog nasleđa treba da napravi otklon, dakle „od komunističkog pogleda na svet koji je suprotan ruskom duhu".

 

Predavanje istoričara Milovana Balabana „Boljševizam kao ruski i svetski fenomen" može se pogledati na  Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista