VULIN NIJE PUTINOV ŠPIJUN: Tužilaštvo povodom akcije grupe "Oktobar" i targetiranja "ruskih agenata"

M. St.

26. 01. 2023. u 07:40

VIŠE javno tužilaštvo odbacilo je juče krivične prijave protiv direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka i "Narodnih patrola".

ВУЛИН НИЈЕ ПУТИНОВ ШПИЈУН: Тужилаштво поводом акције групе Октобар и таргетирања руских агената

Aleksandar Vulin, Foto Tanjug

Zbog "organizovanja učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu", prijave protiv njih podnela je grupa "Oktobar - slobodarski savez slobodne Srbije", "čuvena" po objavljivanju liste "Putinovih špijuna", a zbog navodnog organizovanja učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu.

Prema oceni tužilaštva, ne postoje osnovi sumnje za dela za koja se terete, a ocenjuje se i da su navodi u krivičnim prijavama protiv Harčenka, zaposlenih u ambasadi i Ruskom domu neutemeljeni. Ističe se da je sve zasnovano na nizu pretpostavki da prijavljeni podstiču građane Srbije da učestvuju u oružanom sukobu u Ukrajini.

Na spisku "optuženih špijuna" našlo se i više više N. N. lica, koja su u vezi sa Srpsko-ruskim humanitarnim centrom Niš, dok je Vulin prozvan zbog navodne zloupotrebe službenog položaja i komandnog lanca podrške Putinu. Osim ove, odbačena je i prijava protiv "Narodne patrole", podneta zbog iscrtavanja grafita sa logom "Vagner grupe".

Aleksandar Bocan-Harčenko, Foto Tanjug

Prema stavu tužilaštva, taj grafit ne može izazivati ili raspirivati nacionalnu netrpeljivost ili pozivati na ubijanje Ukrajinaca.

Grupa "Oktobar" krenula je u lov na ruske špijune u Srbiji pravljenjem "liste za odstrel" sa javno dostupnim imenima i prezimenima "osumnjičenih". Prema njihovom obrazloženju, Putinovim agentom smatra se osoba koja "ima aktivnu ulogu u stvaranju specifičnih efekata koji se objektivno podudaraju sa interesima Putinovog režima, a istovremeno su suprotni dokumentima Srbije u kojima su sadržani nacionalni interesi".

LISTA OD 4.036 "AGENATA"

PREDSEDNIK pokreta "Oktobar", advokat Čedomir Stojković je od ambasadora Rusije, pre šest meseci, tražio da Rusija odmah povuče svih svojih 4.036 agenata. Kako je naveo, njih 27 su u Vladi, sedam u Predsedništvu, 86 u Ministarstvu odbrane, 64 u MUP, 113 u BIA, kao i brojni u verskim organizacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili