DOBRO IZGLEDA, PA NIJE ZA DOM: Stogodišnja penzionerka iz Švedske odbijena za smeštaj

V. N.

26. 01. 2023. u 15:45

ANA Lundval, penzionerka iz Švedske koja je nedavno napunila 101 godinu, nije primljena u dom za stare, pošto je ocenjeno da je njeno zdravstveno stanje suviše dobro, da bi dobila mesto u takvoj vrsti institucije.

ДОБРО ИЗГЛЕДА, ПА НИЈЕ ЗА ДОМ: Стогодишња пензионерка из Шведске одбијена за смештај

Foto svt.se

- Ne možemo da verujemo da ima 101 godinu - rekla je ćerka stogodišnjakinje Gidrin Ek i dodala da su mentalne mogućnosti njene majke iste kao kada je bila mlada.

Ona je kazala da je Ana Lundval tražila mesto u domu pošto se ne oseća dovoljno sigurno, kao i da ima problema sa vidom i sa hodanjem. Pošto je prošlog proleća pala, Lundvalova je u bolnici provela gotovo mesec dana, a posle toga je odlučila da zatraži mesto u ustanovi.

Konstatovano je, međutim, da je u suviše dobrom zdravstvenom stanju da bi svoje mesto dobila i ponuđeno joj je nekoliko sati pomoći u kući, koju za starije osobe organizuje njena opština Jokmuk u severo-istočnom delu Švedske.

- Pomoć u kući joj neće dati osećanje sigurnosti - rekla je Gidrinova.

- Ni ja sa svoje 73 godine nisam "baš mlada" i nije mi jednostavno da je posećujem četiri puta dnevno, kao što sam do sada činila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...