PADOBRANSKA 63. BRIGADA NA OBUCI: Zavrni deo usavršavanja vojnika na služenju vojnog roka (FOTO)

Tanjug

24. 01. 2023. u 20:44

NA vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu u toku je realizacija osnovne padobranske obuke vojnika generacije „septembar 2022“ koji vojni rok služe u 63. padobranskoj brigadi, saopštilo je večeras Ministarstvo odbrane.

ПАДОБРАНСКА 63. БРИГАДА НА ОБУЦИ: Заврни део усавршавања војника на служењу војног рока (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Ova obuka predstavlja završni deo procesa osposobljavanja vojnika padobranske specijalnosti i izvodi se u trajanju od četiri nedelje, pri čemu zemaljski deo traje tri, a realizacija padobranskih skokova – jednu sedmicu.

U prethodnom periodu vojnici su uspešno savladali sadržaje taktičke obuke, realizovali sva programska gađanja i proveru fizičkih sposobnosti i u potpunosti pripremljeni pristupili padobranskoj obuci.

U okviru zemaljskog dela obuke, akcenat je na sticanju potrebnih znanja o desantnom padobranu, načinu njegovog pakovanja i čuvanja, te radu na padobranskim spravama, tokom kojeg se usavršavaju tehnike izvršenja padobranskog skoka i procedure u prinudnim situacijama.

Vojnici koji savladaju ovaj segment obuke, stiču uslov da pristupe realizaciji padobranskih skokova kako u dnevnim tako i u noćnim uslovima.

Uspešnim završetkom osnovne padobranske obuke vojnici dobijaju zvanje „padobranac“, a time i mogućnost da postanu profesionalni pripadnici ove elitne jedinice Vojske Srbije, za šta su vojnici ove generacije već iskazali interesovanje, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima