RAMIZA NAŠLI NA OBALI RAŠKE: U Novom Pazaru pronađeno telo nastradalog muškarca kojeg je u četvrtak odnela nabujala reka Trnavica

E. V. N.

24. 01. 2023. u 06:00

NA obali reke Raške, u naselju Postenje, kod Reciklažnog centra, juče je pronađeno telo Ramiza Rožajca (70) iz Novog Pazara, druge žrtve poplava koje su prošle sedmice zadesile jugozapadnu Srbiju.

РАМИЗА НАШЛИ НА ОБАЛИ РАШКЕ: У Новом Пазару пронађено тело настрадалог мушкарца којег је у четвртак однела набујала река Трнавица

Za Ramizom Rožajcem pet dana tragale sve nadležne službe i građani, Foto Tanjug

On je u četvrtak, sa komšijom Safetom Zekićem (56) upao u nabujalu Trnavicu. U potrazi za nesrećnim čovekom učestvovali su pripadnici svih službi - vojska, policija i dobrovoljci. Na terenu su bili i ronioci.

Telo je pronađeno devet kilometara od mesta gde su Ramiz i njegov komšija Safet Zekić (čije je telo pronađeno u petak), u želji da pokušaju da spasu kuće od poplava, uz obalu Trnavice, postavljali vreće sa peskom. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, sahrana nesrećnog Ramiza obaviće se danas.

Vremenske prilike u našoj zemlji i dalje su nestabilne. Dok se voda u nekim rekama povlači u svoja korita, vodostaj u drugim raste. Na teritoriji Sremske Mitrovice od subote je na snazi redovna odbrana od poplava, a najavljeno je da će vodostaj Save narednih dana dostići maksimum od 730 centimetara, što bi po rečima gradonačelnice Svetlane Milovanović značilo vanrednu odbranu od poplava.

Iz RHMZ najavljuju da će se vodostaj Save i kod Šapca, kao i Tamiša kod hidrostanice "Jaša Tomić", kretati oko granice vanredne odbrane od poplava, dok će u gornjem toku Zapadne Morave vodostaj biti u porastu sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa.

- Na Savi kod Šapca je "vrh talasa", koji je na granici vanredne odbrane od poplava - kazao je Dejan Vladiković, hidrolog RHMZ. - Izdali smo upozorenje za Ibar, koji je jako visok, za izvorište Zapadne Morave, za Južnu Moravu od Aleksinca do Kruševca i na banatskim vodotokovima je vanredna odbrana od poplava. Usled snega na Karpatima izdato je upozorenje za Tisu, Tamiš, Neru, Brzavu.

Foto privatna arhiva

Vodostaji Ibra i njegovih pritoka na teritoriji Raške i Kraljeva postepeno opadaju, ali su nadležne službe u potpunoj pripravnosti za najavljeni novi poplavni talas. Prema rečima Nemanje Popovića, predsednika opštine Raška, iz RHMZ i "Srbijavoda" stigla su upozorenja da će zbog novog talasa koji stiže iz gornjeg toka Ibra u Crnoj Gori i na Kosmetu, nivo ove reke na teritoriji Raške tokom naredna dva dana ponovo početi da raste.

Raški očekuju nadolazak Ibra, Foto G. Šljivić

Uz sanaciju štete od izlivanja Ibra u centru grada i dezinfekciju ulica u naselju Ribnica u kojima se izlila kanalizacija, i u Kraljevu su službe u pripravnosti za eventualni novi bujični talas.

Lim u Prijepolju se vratio u svoje korito, Foto A. Rovčanin

I Lim se vratio u korito, a narednih dana nadležni će sagledati štetu. Neki lokalni putevi su oštećeni, ali Prijepoljce mnogo više zabrinjavaju padavine. Kiša je juče padala ceo dan i na severu Crne Gore, što može da utiče na vodostaj Lima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024