PRITISLI IH I BOLESTI I NEMAŠTINA: Blizanci Marko i Marija u trošnoj kući brinu o dementnoj baki - zlopaćenje u tišini

D. NOVKOVIĆ

24. 01. 2023. u 07:00

U ŠIREM centru Požarevca, u Dunavskoj ulici broj 12, blizu nekoliko solitera, vremenu jedva odoleva trošna udžerica, za koju bi malo ko mogao i da pomisli da u njoj neko živi.

ПРИТИСЛИ ИХ И БОЛЕСТИ И НЕМАШТИНА: Близанци Марко и Марија у трошној кући брину о дементној баки - злопаћење у тишини

Foto D. Novković

Znaci ruiniranja vidljivi su na sve strane - i na zidovima i na krovu i na prozorima.

U toj i takvoj trošnoj kući, ako se tako uopšte može nazvati, živi tročlana porodica: brat i sestra blizanci, Marko i Marija Nikolić, koji imaju 35 godina, i njihova teško bolesna baka Kata Drakulić (86).

- Roditelji su nam umrli 2018. godine, gotovo jedno za drugim, u razmaku od svega nekoliko meseci. Otac 3. jula, a majka 13. decembra. Tata je bio dijabetičar, a mama srčani bolesnik. Od tada smo sami sa našom bakom, koja boluje od mnogobrojnih bolesti.

Dementna je, ima epilepsiju, visok krvni pritisak, bolesno srce... Preživljavamo od njene male penzije, a primamo za nju i naknadu za tuđu negu i pomoć. Ipak, to je nedovoljno za život, naročito za lekove, jer plaćamo većinu onih koji su joj potrebni - priča Marija.

Kuća u kojoj brati i sestra Nikolić žive, Foto D. Novković

U kući nema kupatila, jer nema ni vode, pa Marko po nju odlazi čak do prilično udaljene česme kod škole "Vuk Karadžić". Zato im je teško da održavaju higijenu, što je nezgodno naročito zbog bake, jer ona ne može na noge, a nemaju ni pelene za nju. Nedostaje im i ogrev, jer nemaju od čega da kupe drva ili ugalj. Jedino što im je izvesno, to je obrok koji dobijaju u Narodnoj kuhinji. Za sve ostalo prepušteni su sami sebi, jer ih niko ne obilazi, niti pomaže.

Iako su oboje bolesni i, nažalost, nesvršenih škola, i Marko i Marija pokušavali su da se zaposle, ali bezuspešno.

- Gde god pitam za neki posao, odbijaju me, kažu da nemam radno iskustvo. I ja sam kao i pokojni otac dijabetičar, imam kamen u bubregu, preležala sam i kovid 19, pa mi je imunitet narušen. I vid mi je oslabio, a nemam pare za naočare. I bratu je narušeno zdravlje - priča nam Marija.

Ona i brat zlopate se u tišini, ne traže ništa ni od koga, ali je više nego jasno da ne mogu sami da se izbore sa trošnom kućom i nemaštinom, već im je neophodna pomoć plemenitih ljudi.

Foto D. Novković

POMOĆ

ONI koji žele da pomognu Mariji i Marku, mogu to da učine slanjem pomoći na njihovu adresu, Dunavska 12, Požarevac. Pre nego što to učine mogu i da se čuju sa Marijom, jer ona jedina u kući ima mobilni telefon. Njen broj je 064/ 3603933. Nikolićima je potrebno mnogo, a šta im je najpotrebnije najbolje se saznaje iz razgovora sa njima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)