ZNANJE JE MOĆ, BEZ TOGA NAM NEMA SPASA: Ovako je profesor Jovan Knežević govorio na svom poslednjem obraćanju

Š. M.

22. 01. 2023. u 16:32

PROFESOR matematike u Šestoj beogradskoj gimnaziji Jovan Knežević, koji je nedavno suspendovan zbog prijave 27 roditelja učenika koji su se žalili na njegovo ponašanje, juče je iznenada preminuo u Beogradu. Poznat pod nadimkom Joca "Ubica", ovaj prosvetni radnik skoro četiri decenije proveo je u zvezdarskoj obrazovnoj ustanovi.

ЗНАЊЕ ЈЕ МОЋ, БЕЗ ТОГА НАМ НЕМА СПАСА: Овако је професор Јован Кнежевић говорио на свом последњем обраћању

Foto: Z. Jovanović

Vest o smrti poznatog profesora juče je potvrdio Forum beogradskih gimnazija, koji se od njega oprostio na dirljiv način.

- Odlazak profesora Kneževića predstavlja ogroman gubitak za njegovu porodicu, kolege i učenike. Pamtićemo ga kao posvećenog pedagoga i velikog borca za prava nastavnika. Jovan Knežević započeo je profesionalnu karijeru 1986. godine u Šestoj beogradskoj gimnaziji, a ostaće upamćen kao višestruko nagrađivani nastavnik i profesor koji je uvek u prvi plan isticao znanje, zbog čega je često bio izložen različitim vidovima pritisaka koji su dolazili od roditelja, direktora i inspekcija. Uprkos svemu, profesor Knežević nikada nije odustao od svojih prinipa.

Jovan Knežević nedavno je suspendovan zbog navodnog verbalnog zlostavljanja učenika i zadavanja neodgovarajućih testova. Protiv njega je 27 roditelja drugog razreda potpisalo peticiju navodeći primere i rečenice koje je đacima upućivao. Kolege su javno stale u njegovu odbranu i zatražile da bude odmah vraćen na posao, a podržali su ga i bivši učenici. Međutim, roditelji koji su napisali peticiju za smenu bili su odlučni u nameri da treba da izgubi licencu za rad.

Na skupu podrške profesoru koji je tačno mesec dana pre njegove smrti organizovao Forum ispred šeste gimnazije, članovi ove asocijacije pitali su roditelje: - Koliko košta da ćutite o nečemu što vam se dešava, o nečemu što vas muči i progoni. U peticiji ste napisali da profesor psihički zlostavlja vašu decu. Ako je to zaista tačno, zašto ste ćutali do kraja polugodišta, da li bi dobre ocene koje bi profesor zaključio bile dovoljan lek za dečju dušu i psihičku patnju koju oni trpe. Dragi roditelji, misleći da činite vašoj deci uslugu, vi ste im zapravo učinili medveđu uslugu i poslali pogrešnu poruku. Profesor se zahvalio kolegama i bivšim đacima na podršci. 

POSLEDNjE OBRAĆANjE

Na skupu podrške koji je organizovao Forum beogradskih gimnazija, kojem su u velikom broju prisustvovali njegovi bivši đaci, profesor je rekao:

- Ovo ne doživljavam kao borbu za moj status, nego kao borbu za status prosvete. Strašno mi je važno da se vidi da postoje oni drugi koji smatraju da je znanje moć i bez toga nam nema spasa. Niko nije pokušao da razgovara, niti pokazao dobru volju da problem prevaziđemo na jedan civilizovan način. Kakav god da sam, ovde ima đaka koje sam stvarno mnogo mučio i terao ih da mnogo rade, koji su išli na popravne ispite. Niko od njih ne žali zbog toga i kažu da je to bio pravi trenutak otrežnjenja.

PESMA PUNA UVREDA

JAVNOST u Srbiji nedavno je bila zgrožena pesmom koju je jedan reper "posvetio" profesoru Jovanu Kneževiću. Sudeći po rečima pesme, mladić je bio njegov učenik, a kako je naveo u opisu, pesma je "satirična" i nije namenjena da ikoga uvredi. Ipak, u numeri koristi teške "psovke", pa između ostalog kaže "Penziju čekaj, uskoro grob, pa onda te nema".

BONUS VIDEO: PRESTONICA KULTURE I UMETNOSTI - Beograd čuvar srpskog identiteta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a