I STRANCIMA SRCE TREPERI U GRAČANICI: Svi fascinirani istorijom, lepotom, freskama u ovoj svetinji

Dragana Zečević

22. 01. 2023. u 09:45

ODUVEK su me zanimali naša srpska istorija i duhovnost i želeo sam da posetim Kosovo i Metohiju, a sticajem okolnosti, kada sam iz Kozarske Dubice ovde došao u obilazak, ostao sam zbog posla. Sada radim u Eparhiji raško-prizrenskoj, živim u manastiru Gračanica i osećam se zaista odlično. Imam podršku porodice, majke i mlađeg brata, a otac mi je preminuo. Osim što sam upoznao ovu svetinju u svakom smislu i dalje učim o svim našim hramovima na Kosovu i Metohiji, upoznajem nove ljude i to sa svih strana sveta.

И СТРАНЦИМА СРЦЕ ТРЕПЕРИ У ГРАЧАНИЦИ: Сви фасцинирани историјом, лепотом, фрескама у овој светињи

Foto: D.Zečević

Ovim rečima posle dužeg ubeđivanja da govori za novine, predstavlja nam se Sergije Gligić, mladić (24) iz Kozarske Dubice koji više od godinu dana radi kao kustos u manastiru Gračanica. Odmah po našem ulasku u crkvu, Sergije počinje da govori o istoriji ove svetinje i freskama.

Na pitanje čije su mošti u kovčegu iza centralne ikone u manastiru, posetiocima objašnjava:

- Tu su delovi moštiju prepodobnog vizantijskog monaha, u pitanju je monah Stefan novi koji je postradao zbog hrišćanstva - deo je priče kustosa Sergija Gligića.

Pitamo ga kako se odlučio da ostane na Kosovu i Metohiji, a Gligić ističe da ovde ima i deo familije.

FRESKOPIS KOJI FASCINIRA

GLIGIĆ ističe da stranci najčešće pitaju koliko je manastir star i da se iznenade kada čuju odgovor, da je svetinja sagrađena pre 701 godinu.

- Freskopis u manastiru rađen je između 1318. i 1321. a radili su ga Mihajlo i Jeftihije Astrapa iz Soluna, najpoznatiji freskoslikari Vizantije. Njih je kralj Milutin angažovao da oslikaju Gračanicu i mnoge od 40 njegovih zadužbina ne samo na KiM, već i u Makedoniji i centralnoj Srbiji - pojašnjava nam Sergije.
Naglašava da su gotovo sve freske u svetinji očuvane zbog izuzetnog kvaliteta materijala kojim su oslikavane.

- Moja baka i ujak su monahinja i monah. Baka je u manastiru Gorioč, a ujak je monah u manastiru Visoki Dečani - dodaje Gligić otkrivajući nam jedan od motiva da se preseli iz Kozarske Dubice.

Iako nerado govori o svom privatnom životu, ipak priznaje da ga i ostali posetioci često pitaju odakle dolazi kada čuju njegov akcenat. Kaže da su ga u eparhiji lepo prihvatili i da se već navikao na mentalitet lokalnog stanovništva, koji se, kaže, ipak razlikuje od mentaliteta ljudi u njegovom kraju.

Foto: D.Zečević

- Naravno da ovde žive dobri ljudi, srdačni, gostoprimljivi, ali mi se čini da su nekako zatvoreniji nego u mom zavičaju - priznaje Sergije koji radije priča o svetinji i posetama.

Dodaje svoje zapažanje da većina lokalnog stanovništva dolazi u svetinju i da se prema njoj odnose sa izuzetnim poštovanjem:

- Rekao bih i da oni koji dolaze sa strane, iz celog sveta, bivaju oduševljeni kada vide manastir. Iako u početku nisam imao iskustvo da prepoznam nekog ko je stranac a ko je naš, sada to znam. I mogu da kažem da su svi fascinirani istorijom manastira i arhitekturom, odnosno freskama, bez obzira da li su ili nisu vernici.

Gligić kaže da je i njega ova svetinja, kojoj se sada posvetio, opčinila, i da veruje da ga je sudbina dovela na Kosovo i Metohiju, kao što je to slučaj sa njegovom bakom i ujakom, kod kojih često odlazi u posete. Na pitanje šta bi poručio svojim sunarodnicima ali i Srbima gde god se nalaze, Sergije odmah kaže da je njegova poruka da što češće posećuju svetinje na KiM i da ne treba da strahuju da će im se desiti nešto neprijatno zbog prištinskih vlasti. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024