U DRUGO TUŽILAŠTVO MAKSIMALNO NA TRI GODINE: Šta je suština izmena propisa koju predlaže Ministarstvo pravde

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

18. 01. 2023. u 10:15

PREDLOGOM zakona o javnom tužilaštvu, koji je juče usvojila Vlada, moglo bi da se reši pitanje manjka javnih tužilaca i njihov status.

У ДРУГО ТУЖИЛАШТВО МАКСИМАЛНО НА ТРИ ГОДИНЕ: Шта је суштина измена прописа коју предлаже Министарство правде

Ideja je da se regrutuje novi kadar, Foto D. Milovanović

Ovim aktom uvodi se mogućnost upućivanja zamenika tužilaca iz jednog tužilaštva istog ranga u drugo. Time se anulira dosadašnja praksa slanja iz osnovnih u više pravosudne organe.

Tako, objašnjavaju u Ministarstvu, privremeno upućivanje "na ispomoć", koje u nekim slučajevima traje i po 12 godina, ne bi postalo pravilo, već - izuzetak.

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, koje ima ubedljivo najveći broj predmeta, postupa 65 zamenika javnih tužilaca koji rade najkomplikovanije slučajeve teških ubistava, iznuda, silovanja, korupcije, trgovine drogom. Od toga, 21 zamenik upućen je na osnovu odluke republičkog javnog tužioca iz Osnovnog tužilaštva. Sa zakonskim izmenama, oni bi morali da se vrate u tužilaštvo iz kog su privremeno poslati. Zato se u beogradskom VJT plaše da će doći do kolapsa jer će ostati bez trećine kadra, a to će se, upozoravaju, odraziti na brzinu i efikasnost postupanja u starim predmetima, ali i na vođenje novih istraga.

Ministarstvo pravde tvrdi da razloga za ovakav strah nema.

- Dvadeset jedan zamenik će ostati privremeno upućen u Više javno tužilaštvo sve do isteka perioda upućivanja, a za to vreme Visoki savet tužilaštva (VST) treba, u skladu sa zakonom, da raspiše konkurs za popunu tih javnotužilačkih mesta i omogući da rad VJT bude efikasan - kažu u Ministarstvu.

Dodaju i da je cilj ustavnih promena bio da VST preuzme odgovornost za upravljanje tužilaštvom i njegov rad učini efikasnim.

- Nacrtom zakona predviđeno je da javni tužilac može iz opravdanih razloga, uz svoju pismenu saglasnost, privremeno biti upućen u drugo tužilaštvo istog ili neposredno nižeg stepena najduže na tri godine, bez mogućnosti ponovnog upućivanja, kako se ne bi zaobilazilo pravilo da se javnotužilačko mesto popunjava izborom posle raspisanog javnog konkursa, i kako privremeno upućivanje ne bi postalo pravilo već izuzetak.

Državno veće tužilaca, na sednici, u ponedeljak, jednoglasno je podržalo nacrte javnotužilačkih zakona - kažu u Ministarstvu.

Propisivanjem dopuštenosti privremenog upućivanja iz tužilaštva niže instance u ono više, prema njihovom mišljenju, potencijalno bi se prejudicirao i ishod javnog konkursa, ako onaj koje je na taj način privremeno upućen konkuriše za tužioca tu gde je postupao kao "ispomoć".

VJT u Beogradu, ipak, upozorava da Visoki savet tužilaštva neće moći izborom ni delimično da popuni potrebne kapacitete.

MIŠLjENjE VENECIJANSKE KOMISIJE

MINISTARSTVO se poziva i na mišljenje Venecijanske komisije na nacrte javnotužilačkih zakona, iz decembra.

- Privremena upućivanja nisu pravi način za rešavanje strukturnih pitanja, već stvaraju nepotrebnu nesigurnost za dotične javne tužioce i potencijalni rizik od proizvoljne primene takvih upućivanja. Strukturna pitanja treba rešavati redovnim izborom i popunjavanjem upražnjenih javnotužilačkih mesta - navodi Venecijanska komisija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024