HRVATSKI POLICAJAC NA SPISKU VOJSKE SRBIJE: Navodni prestup pripadnika MUP Hrvatske ogolio probleme ljudi sa dva pasoša

R. DRAGOVIĆ

12. 01. 2023. u 12:00

DRŽAVLjANSTVO Srbije podrazumeva i upis u evidenciju vojnih obveznika, a za rad u policiji Hrvatske jedini uslov je posedovanje državljanstva ove zemlje, što ne isključuje i sve građane Hrvatske koji imaju državljanstvo neke druge zemlje.

ХРВАТСКИ ПОЛИЦАЈАЦ НА СПИСКУ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Наводни преступ припадника МУП Хрватске оголио проблеме људи са два пасоша

Foto AP

U tesnim rašljama ovih srpskih, odnosno hrvatskih propisa, našao se mladi hrvatski policajac M. Ć. (21) iz Vukovara, koji se odazvao na poziv vojnog odseka iz Srbije. Iako u aktivnoj policijskoj službi susedne države, kao imalac srpskog državljanstva, uredno je upisan u vojnu knjigu obveznika. Zbog ovog poteza mladić je u Hrvatskoj suspendovan, a protiv njega je otvoren disciplinski postupak u kome mu preti otkaz.

Iako nije povredio zakon, M. Ć. se našao u središtu vrtloga optužbi i sumnjičenja u tamošnjem javnom mnjenju. Kao najveći greh pripisuje mu se da je otišao u Srbiju na razgovor sa pripadnicima vojske, a da o tome nije obavestio svoje starešine. Prišiva mu se i da je naštetio interesima službe, da je teško oštetio ugled hrvatkog MUP, kao i da je prestup koji je napravio nespojiv sa poslom koji obavlja. Posebno se naglašava i da je otvoreno pitanje da li je dostojan policijske službe u Hrvatskoj.

Foto Z. Jovanović

Mladi policajac susedne države, zaposlen na graničnom prelazu Tovarnik, formalno-pravno čestit je građanin obe zemlje čija državljanstva poseduje - u Hrvatskoj po zakonu radi u policiji, a u Srbiji ispunjava obaveze koje srpsko pravo nalaže. Publicitet koji je njegov slučaj dobio u Hrvatskoj, ne prolazi ni bez neizostavnog političkog začina.

U srpskom Ministarstvu odbrane potvrđuju da je M. Ć. u njihovoj evidenciji. Prema Zakonu o vojnoj obavezi teritorijalni centri Ministarstva odbrane (nekadašnji vojni odseci) svim državljanima Srbije muškog pola, sa punoletstvom šalju i pisane pozive za uvođenje u vojnu evidenciju. Pozivi se upućuju svim mladićima od 18 do 30 godina starosti, koji do tada nisu uvedeni u vojnu evidenciju.

- Budući da M. Ć. ima državljanstvo Republike Srbije i prijavljeno prebivalište na području opštine Šid, nadležni centar Ministarstva odbrane je imenovanom od 2019. do 2022. godine četiri puta upućivao pisani poziv za uvođenje u vojnu evidenciju. Imenovani se u novembru 2022. javio Centru Sremska Mitrovica gde je uveden u vojnu evidenciju. M. Ć. je tom prilikom popunio obrazac u kome je naveo i podatke o boravištu u Hrvatskoj i zaposlenju, kao i da ima državljanstvo Hrvatske - objašnjavaju u Ministarstvu odbrane, gde naglašavaju da čin vojnog evidentiranja kao administrativni postupak ne podrazumeva automatsko upućivanje lica na odsluženje vojnog roka, niti bilo kakvo angažovanje u Vojsci Srbije.

Foto D. J.

U Hrvatskoj insistiraju da je slučaj M. Ć. presedan. Iskustvo, međutim, govori o mogućim problemima sa kojima se sreću vlasnici hrvatsko-srpskog državljanstva. To je i razlog što mnogi Srbi iz Hrvatske na radnim mestima kriju da imaju i pasoš Srbije, posebno ako pred srpskim zakonom imaju i prebivalište u našoj zemlji, što je slučaj i sa mladim policajcem koji je udaljen iz službe.

Preko granice u civilu

U ODNOSIMA između Srbije i Hrvatske u proteklih dvadesetak godina bilo je svega, ali je život uvek pronalazio način da se izmigolji političkim odnosima. Navodni prestup mladića "sa dve uniforme" iz Vukovara hrvatsku javnost je podsetio na ranije slične slučajeve. Dešavalo se da u hrvatskom MUP-u rade policajci koji žive u Srbiji. Oni su svakodnevno na posao dolazili - iz inostranstva. Prelazak granice u uniformi je zabranjen, pa su putovali u civilu, a hrvatske uniforme nosili u torbama ili ih držali kod hrvatskih prijatelja kod kojih su se presvlačili pre dolaska na radno mesto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere