METEOROLOG OTKRIVA DA LI ĆE VREME BITI U SKLADU SA KALENDAROM: Detaljna dugoročna vremenska prognoza za celu zimu

Novosti online

11. 01. 2023. u 17:23

METEOROLOG Marko Čubrilo najavio je da nas posle umerenog zahlađenja, za vikend i početkom sledeće nedelje očekuje ponovo toplije vreme.

МЕТЕОРОЛОГ ОТКРИВА ДА ЛИ ЋЕ ВРЕМЕ БИТИ У СКЛАДУ СА КАЛЕНДАРОМ: Детаљна дугорочна временска прогноза за целу зиму

Foto: Profimedia/Depositphotos/Ilustracija

Jače pogoršanje i umereno zahlađenje kao ovo očekuje se oko 19. januara. Čubrilo dodaje da se jače zahlađenje ne očekuje sve do 26. januara. Kako on navodi u svojoj Fejsbuk objavi, vreme je "koliko-toliko u skladu sa kalendarom".

 - Zahlađenje koje je stiglo je umereno tako da su samo planine dobila snežni pokrivač. Dok je ispod 500 metara nadmorske visine uglavnom bilo kiše, lokalno i obilnije - navodi Čubrilo uz napomenu da je dnevni maksimum osam stepeni Celzijusa.

Kako navodi, vreme će u naredna dva dana biti suvo, samo je ponegde na jugoistoku Srbije moguća pojava slabih padavina. Vetar će biti slab, dok će se dnevni maksimum kretati od +5 do +10 stepeni Celzijusa što je i dalje iznad proseka, samo nije ekstremno visoko.

Prolazno naoblačenje očekuje u noći ka suboti, kada će kiša biti moguća u nižim predelima, sa snegom na nadmorskoj visini iznad 600 metara.

Od drugog dana vikenda pa do oko polovine sledeće nedelje osetno toplije, sa kišom početkom naredne nedelje. Dodaje da bi ciklon sa severa Evrope od srede mogao dovesti do jačeg pogoršanja uz padavine i umereno zahlađenje, nalik trenutnom.

 - Količina padavina i snaga će zavisiti od aktuelne sinoptike, tako da će se konkretnija prognoza za te dane moći dati tek oko 17. janura, ali nizije i dalje nemaju posebno visoke šanse za sneg, posebno ne neki dugotrajniji - ocenjuje Čubrilo.

 - Ako ništa drugo izuzetno visoke temperature sa početka meseca su za sada iza nas i ovo su ipak normalnije vrednosti. Svakako je toplije od proseka i ova zima će gotovo sigutno biti toplija od proseka. Koliko tačno toplija znaćemo krajem februara jer će dobar deo konačne srednje vrednosti temprature zavisiti od perioda posle 26. januara. Za sada nema signala za neko jače zahlađenje koje bi srednju temperaturu približilo proseku, što ne znači da ga neće biti - dodaje Čubrilo.

Vremenska prognoza za februar 2023.

Temperatura vazduha u februaru biće iznad proseka, prosečna suma padavina u većem delu Srbije.

U celoj Srbiji se očekuje februar sa srednjom temperaturom vazduha iznad granica višegodišnjeg proseka i sa odstupanjem do 2 stepena. Srednja februarska temperatura imaće vrednosti u intervalu od 4 do 6 stepena, a u planinskim predelima od 0 do 4 stepena. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za februar biti u intervalu od 4 do 7 stepeni, a u planinskim predelima od 6 do 8 stepena, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti u intervalu od 4 do 6 stepena, a u planinskim predelima od -1 do 0 stepena.

- Očekuje se da broj mraznih dana u nižim predelima bude u intervalu od 7 (Smederevska Palanka, Veliko Gradište) do 11 (u Kuršumliji i Zaječaru), a u brdsko-planinskim krajevima od 12 (na Zlatiboru) do 20 (na Kopaoniku). Prognozira se da će broj ledenih dana u nižim predelima biti od 3 do 5 dana, a na planinama od 7 (na Zlatiboru) do 12 dana (na Kopaoniku). Tokom februara se očekuje količina padavina u domenu proseka u većem delu zemlje, dok se na jugu, jugozapadu i istoku prognozira deficit padavina. Prognozira se da će srednja februarska količina padavina u nižim predelima biti od 30 mm do 60 mm, a na planinama do 80 mm - navodi Nikolić u prognozi.

Očekuje se da u februaru broj dana sa padavinama bude u intervalu od 10 (u Sremskoj Mitrovici i Kikindi) do 20 (u Požezi i Kraljevu), a u brdsko-planinskim krajevima od 16 (u Sjenici) do 23 dana (na Kopaoniku).

Kakvo će biti vreme za mart 2023.

Mart će biti prosečno topao, sa prosečnom sumom padavina. Očekuje se da će srednja temperatura vazduha tokom marta u Srbiji biti u domenu višegodišnjeg proseka, u intervalu od 5 do 7 stepena u nižim predelima, a u brdsko- planinskim oblastima od 0 do 2 stepena.

Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za mart biti u intervalu od 10 do 14 stepena, a u planinskim predelima od 3 do 8 stepena, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti u intervalu od 1 do 5 stepena, a u planinskim predelima od -6 do 0 stepena.

Očekuje se da broj mraznih dana u nižim predelima bude u intervalu od 5 (u Beogradu) do 12 (u Dimitrovgradu i Zaječaru), a u brdsko-planinskim krajevima od 15 (na Zlatiboru) do 22 (na Kopaoniku).

Tokom marta se prognozira količina padavina u domenu višegodišnjeg proseka u celoj zemlji. Prognozira se da će martovska količina padavina u nižim predelima biti 35 mm do 65 mm, a na planinama do 80 mm.

Očekuje se da broj dana sa padavina u nižim predelim Somboru i Paliću) do 13 (u Loznici i Požegi), a u brdsko-planinskim krajevima do 17 dana (na Kopaoniku).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina