NEŠIN SLATKI DODIR LJUDSKOSTI: I ove godine išao do Kikinde da bi uručio poklone za 11 najmlađih

R. Šegrt

07. 01. 2023. u 19:00

I OVOG 2. januara, kao i prošle godine, išao je Nenad Neša Čavić od svog Mokrina do Kikinde da bi Maji Marinkov (17), devojčici sa posebnim potrebama, uručio praznični paketić.

НЕШИН СЛАТКИ ДОДИР ЉУДСКОСТИ: И ове године ишао до Кикинде да би уручио поклоне за 11 најмлађих

Foto R. Šegrt

Prethodnih godina je pešačio, a ove je otišao trotinetom. Ali, na ovaj put dobrote uvek kreće punog srca. Osim Maji, poklone nosi na adrese još desetak dece sa posebnim potrebama.

- Maja me je "kupila" svojim zagrljajem i njena radost za mene je veliki poklon. Pretprošle godine sam prvi put bio kod nje, a prošle sam pešačio. Ona je divna. Iskreno se obradovala mom dolasku - kaže nam Čavić.

Ali nisu ovo jedini humani podvizi ovog Mokrinčanina, oca dvoje dece. Ove godine opet širi prazničnu bajku po selu. Ponovo je i Deda Mraz i Božić Bata. Obučen u crveno-beli kostim, sa belom bradom i brkovima, deli paketiće mališanima čiji roditelji ne mogu da im ih kupe. Svoju grudvu humanosti zakotrljao je pre pet godina. Tada je sam kupio 32 paketića za decu lošijeg materijalnog stanja iz svog sela.

Foto R. Šegrt

Do Maje pređe 15 kilometara

- Video sam da neka deca, kao i moja, za praznike imaju viška slatkiša, poklona, igračaka..., dok mnogo drugih neće dobiti novogodišnji paketić. Zato sam rešio da ih obradujem. Neka od njih nisu u mogućnosti ni da odu u Kikindu i ubace pismo u "Kutiju želja" pa da im gradski Deda Mraz donese poklon. Ono što ne stigne gradska akcija, nastavljam ja u Mokrinu. Kada su saznali za moju akciju, naredne godine su me podržali prijatelji, dali donacije ili sami kupili paketiće. Potom se krug podrške širio, tako da smo prošle godine uručili oko 220 paketića - priča Čavić.

Dobro pozanje svoje Mokrinčane i sam procenjuje gde će da ode.

- Išao sam i kod onih porodica kojima je trebalo malo optimizma, veselja, radosti, kod onih koji su dobrog materijalnog stanja, ali su doživeli nešto loše, pa smo želeli da im pružimo podršku. Na primer, u porodicu koja je prethodno izgubila bebu dolazak Deda Mraza doneo je vedrinu. To im je mnogo značilo - otkriva nam Čavić.

Njegovu akciju dobrote podržavaju Mokrinčani s kojima je odrastao. Neki od njih žive u svom selu, a neki su odavno otišli. Zajedno dele poklone deci u selu. Nekad idu u kočijama, a nekad automobilom. Važno je da stignu do svakog deteta. Zahvaljujući širokoj podršci, Neša je u mogućnosti da daruje i pakete hrane starijim građanima. Prošle godine poklonili su drva porodicama lošijeg materijalnog stanja.

Foto Privatna arhiva

- Poklonili smo 50 paketa hrane i oko 10 kubika drva. Sve je više onih koji nas podržavaju. Iza ove akcije stoje samo oni koji žele da obraduju druge. Oni koji, kao i ja, veruju da ne treba da živimo samo za sebe i da niko nikada nije postao siromašan dajući drugima - navodi Čavić.

SVE ZA SREĆU PORODICA

PAKETIĆE obavezno uručujemo deci koju podižu samohrani roditelji i porodicama koje imaju više dece, bez obzira na materijalni status. Ne zaobilazimo ni roditelje za koje znamo da imaju male plate i da im je kupovina poklona preveliki trošak - objašnjava Neša Čavić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)