60. NAJPLEMENITIJI PODVIG - ZLATNIM GLASOM VEZE ZLATOVEZ: Pavlina Radovanović koncertima prikuplja donacije za oslikavanje crkve u Orahovcu

M. Marković

06. 01. 2023. u 06:45 >> 11:30

PAVLINA nije kod kuće - primili smo odgovor na vratima Radovanovića u Orahovcu.

60. НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ - ЗЛАТНИМ ГЛАСОМ ВЕЗЕ ЗЛАТОВЕЗ: Павлина Радовановић концертима прикупља донације за осликавање цркве у Ораховцу

Pavlina Radovanović, Foto I. Marinković

- Škola? Koncert? Kada je očekujete - dopunili smo pitanje.

- Ne, ona sa drugarima prikuplja pomoć za lečenje... Mislim, jednog dečaka u centralnoj Srbiji - kazala nam je Velinka, Pavlinina mama.

Pavlina Radovanović je ona devojčica koja svojim anđeoskim glasom diže publiku na noge u Beogradu, Banjaluci, Moskvi... Ko je još nije upoznao? Zatičemo je na raskrsnici ulica koje se seku u trista kvadrata slobode orahovačkih Srba. Okupila drugare iz škole i - rade.

Improvizovana tezga. Na njoj stare igračke. Razne. Lutke, lopte, autići. Maleni jastuci.

Pokreće i drugare iz škole da na svoj način pomognu, Foto I. Marinković

Kakav li je san ostao u njima? San ove dece? O slobodi? O bodljikavim žicama detinjstva u kojima su ih "čuvali" međunarodni vojnici. Žica sada nema. Preselile su se u sećanje. Ali Pavlina peva.

- Dok pevam, ne bojim se - kaže nam.

Tu su i brojanice, ogrlice. Sokovi i bombone kojih su, možda, neka od ove dece željna, ali oni prikupljaju pomoć za nekog, nepoznatog vršnjaka. Svi su u akciji.

- Pa, lepo smo prikupili, danas oko pet hiljada, sutra nastavljamo - kaže malena, velika devojčica koju je iznedrilo vreme u kome se preko noći odrasta. U kome spoznaš bol i muku i shvatiš šta znači pomoć drugoga.

E, da je nismo videli na koncertu u Beogradu. Prepun Ruski dom. Ona blista u prizrenskoj nošnji. Narodnoj. Srpskoj. Svetlucaju niti u tkanju platna. Našega. Prizrenskoga. I kruna.

I pletenice. Kecelja i skuti. Sve ono što je tamo - naše ostalo. Pavlina stoji. Mirna, kao da joj je ovo milioniti nastup. Pružene ručice devojčice, publici. Samo prstići vire iz belih, širokih rukava. A, onda prolom. Prolom dečjeg glasa, onakvog koji samo Bog može da podari.

Dva puna sata dete iz srpskog geta u Metohiji svojim zlatnim glasom punilo je srca i nadu u - beznađu. Nizala je pesme Stare Srbije. A, iza su zvonila zvona Dečana. Patrijaršije. Videle su se žice oko Ljeviške. Probuđeno je zvono drevnih manastira Velike Hoče i Svetih arhanđela kod Prizrena...

- Ovo je moj humanitarni koncert kao što će biti i svi naredni - kazala je te večeri.

- Želim da prikupim donacije kako bi i naša Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu bila oslikana kao i druge crkve i manastiri na Kosovu i Metohiji. Dobila sam blagoslov od episkopa Teodosija i oslikavanje je uveliko počelo.

Stavila je ruku na grudi, raširila prstiće i pritisla mesto na kome misli da joj je srce.

- Ovo moje malo srce može samo da kuca u velikom srcu moga Kosova - kaže.

- Ponosna sam što smo ostali u našoj kući. A, nije mi drago što su neki otišli. Sad nas je malo u Orahovcu, možda oko dvestaosamdesetoro. I kada bi moji roditelji rešili da idu, ja ne bih... Otišla bih, možda, u Dečane. Da tamo pitam da me negde smeste.

Krijemo pogled od ovog deteta. Snaga njenih reči obara. Nastup iz Beograda ponovila je i u Banjaluci, kasnije, u Moskvi. Pronela je pesme Stare Srbije i priču o detinjstvu u bodljikavoj žici.

KAD NIJE PAVLE, NEKA BUDE...

MAMA devojčice Velinka priča nam da je Pavlina njena četvrta devojčica. Suprug se nadao, a i uveravali su ga da će biti - dečak. Namenili smo mu ime po patrijarhu Pavlu.

- Dogodilo se da je curica. U porodilište u Mitrovici po mene muž ne dolazi. Kad se pomirio sa sudbinom, rekao je: “Kad nije Pavle, neka bude Pavlina”.

Radovanovići su posle pet godina dobili sina Petra. Sada su ponosni na svu svoju  decu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DVA SRETNIKA OSVOJILA ŠESTICU: Ovo su dobitne kombinacije