LESKOVAC EVROPSKI ZABAVAN, A SRPSKI MILOSRDAN: Doček Nove godine između dva rata podsećao na atmosferu u evropskim metropoloma (FOTO)

Игор Митић
Igor Mitić

03. 01. 2023. u 20:22

NOVOGODIŠNjI i božićni praznici u Leskovcu između dva svetska rata bili su vreme brojnih humanitarnih aktivnosti, ali i raskošnih proslava u hotelima i kafanama. Bioskopi su imali poseban program, a na zabavama se sviralo sve - od tradicionalnog srpskog kola do džeza.

ЛЕСКОВАЦ ЕВРОПСКИ ЗАБАВАН, А СРПСКИ МИЛОСРДАН: Дочек Нове године између два рата подсећао на атмосферу у европским метрополома (ФОТО)

foto: NM Leskovac

Bili su to dani kada je leskovačka sirotinja dobijala poklone od svojih imućnijih sugrađana. Industrijalci, trgovci, zanatlije, doktori, učitelji...redovno su pomagali siromašnim učenicima, Sirotinjskom domu Gavre Čuljkovića ili socijalno ugroženim porodicama.

U jednom od najrazvijenih gradova tadašnje države bilo je mnogo bogatih ljudi, ali i onih koji su se tokom cele godine borili za opstanak. Te svoje siromašne sugrađane darivale su i brojne omladinske organizacije, a slične dobrotvorne aktivnosti imalo je i Humano društvo „Srpska majka“.

Njihova pomoć odlazila je deci bez roditelja. Za praznike bi ih oblačili u novu garderobu, od glave do pete, a pomoć je upućivana i „nevoljnima“ i nesposobnima za rad. Među redovnim donatorima bila je i Leskovačka crkvena opština kao i Leskovačko električno društvo, banke i esnafska udruženja.

- To se vidi u prazničnim brojevima tadašnjeg „Leskovačkog glasnika“ gde je objavljivan spisak dobrotovora i njihovih poklona. Osim novca, oni su darivali brašno, drva za ogrev, hranu i raznu drugu robu. Deca su dobijala pogačice i slatkiše, a pokloni su im stizali uoči Božića i Nove godine koja se slavila po starom kalendaru – ispričala nam je svojevremeno istoričarka Mira Ninošević, koja završava svoj radni vek u leskovačkom Narodnom muzeju.

foto: NM Leskovac

Milosrđe je doprinosilo da se Božiću i Novog godini raduju svi. Praznična atmosfera danima nije napuštala ni leskovačke hotele i kafane gde su leskovačke pevačke družine i umetnička društva organizovala matinee, resitale, pozorišne predstave, igranke i džez koncerte. Po završetku Prvog svetskog rata doček Nove godine podsećao je na proslave u evropskim metropolama. Bioskopi su imali poseban filmski program kao i „žurnale sa vestima iz celog sveta“, dok su se u pivnicama i Sokolani održavali matinei.

Po ugledu na evropske hotelijere i leskovački ugostitelji su potom počeli da spremaju sopstvene novogodišnje i božićne programe gde su nastupali „odabrani pevači Leskovca“, ali i muzičari iz drugih gradova tadašnje države.

Jedan od najpopularnijih sastava bio je džez orkestar „Osi“. Tome svedoči i „karta“ kojom ovaj ansambl čestita nastupajuću 1940. godinu, a neposredno pred rat svirao je u hotelu „Plug“. Iz programa jedne od zabava Crkvene pevačke družine „Branko“, iz 1934. godine u tom hotelu, vidi se da su se, pored „Brankovog kola“, „Vranjanke“, „Sarajevke“, „Gružanke“ i „Trgovačkog kola“, u Leskovcu igrali i tango, fokstrot, valcer i engleski valcer kao i rumba. Cena karte bila je 10 dinara.

Igranke su održavane i povodom katoličkog Božića, a organizovao ih je Francusko-srpski klub. Na njima su učenici francuske škole izvodili pesme na tom jeziku, a ceo prihod odlazio je u humanitarne svrhe.

PUCNjI

Obeležavanje novogodišnjih i božićnih praznika između dva rata, kao ni danas, nije moglo da prođe bez pucanja. Tako je zabeleženo da je jedan meštanin Brestovca, na Badnji dan, stradao dok je punio pušku.

- Jedan od tamošnjih seljaka, čije ime nismo mogli da doznamo, hteo je da opali svoju lovačku pušku uoči velikog praznika, kao što je to običaj kod većine...Međutim, pri punjenju, puška opali i na mestu ga ubije - zabeleženo je u „Leskovačkom glasniku“.

BONUS VIDEO -SENZACIJA KAKVA SE RETKO VIĐA: Pirotehničko-laserski šou sa Kule Beograd iz vazduha

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024