U UKRAJINI SUDAR DVA SISTEMA VREDNOSTI: Novinar i publicista Milorad Vukašinović o godini na izmaku

J. S.

28. 12. 2022. u 20:15

NOVINAR i publicista Milorad Vukašinović napravio je, kako je i sam istakao, gotovo tradicionalno „jedan kratak rezime godine na izmakuˮ, izdvojivši kao najznačajniji ovogodišnji događaj rat u Ukrajini, uz podsećanje na neke istorijske, političke i društvene uzroke i posledice pomenutog sukoba.

У УКРАЈИНИ СУДАР ДВА СИСТЕМА ВРЕДНОСТИ: Новинар и публициста Милорад Вукашиновић о години на измаку

kcns

Kao precizna, vrlo uputna i sugestivna odrednica ovog rata stoji sintagma koju u svojim analizama koristi ruska istoričarka Natalija Aleksejevna Naročnicka – egzistencijalni sukob.

Vukašinović smatra da ovakva teza govori da je „u igri daleko veći ulogˮ i da je posredi rešavanje pitanja „ljudske budućnostiˮ uopšte. Predavač rat u Ukrajini ocenjuje kao sudar dva sistema vrednosti, od kojih jedan predstavlja temelje postmodernog sveta, a drugi je na strani tradicionalnog gledišta.

Vukašinović, bazirajući svoj dalji govor na prethodnim tribinama iz ove godine, napominje da „hronika ovog egzistencijalnog sukoba ima svoju predistorijuˮ, nudeći jezgrovitu analizu onih fenomena i društveno-istorijskih pojava koji su posebno značajni za razumevanje sadašnje geopolitičke situacije, a među njima su raspad Sovjetskog Saveza, propadanje tradicionalnog političkog Zapada, pitanje evroazijstva u Rusiji, kao i „novog atlantizmaˮ i „metapolitičkog i metaistorijskog stajališta Amerikeˮ.

Navedeni kontekst Vukašinović dovodi u vezu i sa postjugoslovenskim prostorom, tačnije sa jugoslovenskom krizom koja je „jedna vrsta testiranog slučaja međunarodne politikeˮ, zaključivši da se „sve što se dešava u Ukrajini, nama već desiloˮ. Takođe, početak ovog sukoba predavač ne vidi u 2022, nego u 2014. godini, o čemu je i ranije podrobno izlagao. 

Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića „Svet 2022. godine"  može se  pogledati na  Jutjub kanalu KCNS.

BONUS VIDEO - ULOGA GESTAPOVCA KRIGERA OBELEŽILA KARIJERU: Stevo Žigon napustio nas je pre 17 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu