PRAZNIČNI DUH ŠIRI SE I MEĐU REŠETKAMA: Zaposleni, osuđenici i pacijenti specijalne bolnice u CZ okitili jelku željama i svojim radovima

N. B.

28. 12. 2022. u 11:00

CENTRALNI hol Okružnog zatvora u Beogradu juče je zasijao. Uz dobro raspoloženje okićena je jelka, koja će ovu ustanovu krasiti tokom predstojećih praznika.

ПРАЗНИЧНИ ДУХ ШИРИ СЕ И МЕЂУ РЕШЕТКАМА: Запослени, осуђеници и пацијенти специјалне болнице у ЦЗ окитили јелку жељама и својим радовима

Foto UIKS

Kitili su je i zaposleni i neki od osuđenika, ali i oni kojima je kao pacijentima izrečena mera lečenja u Specijalnoj zatvorskoj bolnici smeštenoj u istoj zgradi u Bačvanskoj ulici.

- Specifičnim načinom rada i odnosom prema njima, pravljenjem ukrasa, pa i kroz ovo kićenje jelke, pokušavamo da im olakšamo vreme koje provode u ovoj ustanovi - kaže Dragana Kaličanin. - Specijalna zatvorska bonica je jedinstvena ustanova u Srbiji, gde se leče osuđenici ili pritvorenici iz cele zemlje. Osim medikamenata, psiho i socijalne terapije, pacijenti mogu da učestvuju i u radnim terapijama, koje se svakodnevno odvijaju u različitim radionicama. To podrazumeva kreativan rad kroz koji mogu da ispolje svoja osećanja, volju, težnje, želje i, na kraju, da barem nakratko zaborave na svoju bolest.

Foto UIKS

Kaličaninova navodi da u okviru radionica rade sa materijalima kao što su gips i drvo, oslikavaju staklo, prave ručne radove:

- Mnogo njih nikada nije radilo ništa slično, a isto tako pojedini su otkrili svoje skrivene talente. Jedan deo njihovog rada može da se vidi i na jelci.

Kragujevčanin Nikola N., pacijent u Specijalnoj zatvorskoj bolnici, na jelku je stavio ukrase koje je sam napravio.

Foto UIKS

- Nikada nisam radio ovako nešto. Stvarno mi prija, jer tako ispunjavam vreme koje provodim ovde i veoma sam srećan zbog toga - kaže Nikola N. - U bolnici sam već neko vreme i učestvujem u psiho, ali i radnim terapijama u okviru kojih su radionice. Dekorišemo saksije za cveće, izrađujemo kutije za nakit, ali i pravimo nakit. Praznici su vreme kada najviše pokazujemo ljubav svojim bližnjima, od kojih sam trenutno odvojen. Njima, ali i svim ljudima želim mnogo sreće, ljubavi i zdravlja.

OKUPLjAJU SE SA RADOŠĆU

IGOR Čoko, zaposlen u Službi za tretman Okružnog zatvora, kaže da je juče, deveti put, okićena jelka u holu ustanove i da je to već postala tradicija:

- Kićenje jelke je jedan od kreativnih načina izražavanja. Ovo je trenutak kada se svi, na kraju godine okupljamo i tako sa radošću ispraćamo staru, a dočekujemo Novu godinu. Neki od osuđenih, koji su sada ovde sa nama, sledeće godine će izaći i narednu godinu dočekaće sa svojim bližnjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024