UBILA JE PLUĆNA EMBOLIJA? U Beogradu preminula Branka Vasović (49) posle operacije smanjivanja grudi u privatnoj ordinaciji

E. V. N.

23. 12. 2022. u 22:02

BEOGRAĐANKA Branka Vasović (49), preminula je 16. decembra u Beogradu, istog dana kada joj je u privatnoj ordinaciji za plastičnu i estetsku hirurgiju "Dušanović" urađena operacija smanjivanja grudi.

УБИЛА ЈЕ ПЛУЋНА ЕМБОЛИЈА? У Београду преминула Бранка Васовић (49) после операције смањивања груди у приватној ординацији

Foto N. Skenderija

Ona je uveče, oko 22.30 dovezena u Urgentni centar UKCS, ali je već bila mrtva, a pokušaj reanimacije nije uspeo.

Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je da se urade obdukcioni i toksikološki nalazi kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti. Prema nezvaničnim saznanjima, do fatalnog ishoda dovela je plućna embolija, ali istraga koja je pokrenuta tek treba da utvrdi sve okolnosti.

Na telefone ordinacije "Dušanović" se niko nije javljao. Povodom tragičnog slučaja nije se oglasio ni vlasnik dr Aleksandar Dušanović, niti iko od zaposlenih.

Nesrećna žena je u Beograd na hirurški zahvat došla iz Nemačke, gde inače živi, a njena kćer je, prema nezvaničnim saznanjima, iz ordinacije, do koje je i dopratila majku, prvo dobila informaciju da je zahvat protekao uredno. Ženi je iznenada pozlilo. Iz ordinacije su zvali Hitnu pomoć, koja je pokušala da reanimira pacijentkinju, ali bez uspeha. Navodno su pacijentkinji uspeli da povrate puls i disanje, ali ona nije dolazila svesti.

Iako je ova ordinacija vrlo blizu Urgentnog centra, nesrećna žena je preminula na putu do UKCS. I u ovoj ustanovi pokušali su da je reanimiraju, opet bez uspeha.

Foto Instagram

Branka Vasović

Slučaj je prijavljen Ministarstvu zdravlja, policiji, tužilaštvu.

- Istraga je u toku - rečeno nam je u krugovima bliskim istrazi.

Kako saznajemo, iz tužilaštva su naložili da policija dostavi sve potrebne dokaze, kao i lekarski nalaz, a naređena je i obdukcija.

- Operacija smanjenja grudi je veći i komplikovaniji zahvat nego što je uvećavanje dojki, ali sam duboko uverena da to nije mogao da bude uzrok zbog koga je žena preminula - priča za "Novosti" specijalistkinja plastične i rekonstruktivne hirurgije, koja takođe ima privatnu praksu.

Doktor Dušanović, koji je osnivač i vlasnik ordinacije "Dušanović", u stručnim krugovima važi za dobrog i odgovornog stručnjaka u ovoj oblasti medicine. Niko od lekara specijalizavonih za estetsku i rekonstruktivnu hirurgiju sa kojima smo razgovarali ne dovodi u pitanje njegove kvalifikacije i sistematičnost pri obavljanju zahvata.

Da li je baš taj zahvat na grudima doprineo trombozi pluća ili je nesrećna žena odranije imala problem koji je, možda, dodatno aktivirala anestezija, tek treba da se utvrđuje. Plućna embolija, koja se nezvanično pominje kao uzrok smrti, zapravo je začepljenje jedne ili više grana plućne arterije jednim ili više trombova koji potiču iz venskog sistema.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

BRAT PREMINULE: OPERISANA ŠEST SATI

BRAT preminule rekao je medijima da u privatnoj ordinaciji nisu izrazili ni najmanju sumnju da su možda oni negde pogrešili tokom zahvata, koji je trajao čak šest sati.

Brat preminule je još rekao da je operacija počela u 11 sati, da je njena ćerka Branku posetila oko 19 časova, i da joj je ubrzo nakon što je otišla majci pozlilo. U tom trenutku, nezvanično, u ordinaciji nije bilo lekara, a Branki je pomagala medicinska sestra. U 20.45 iz ordinacije su zvali Hitnu, koja je kako je ispričao brat preminule došla tek u 21.45. U lekarskom izveštaju iz Hitne se navodi da Branka nije davala znake života, nije disala, niti je imala puls. Kako je brat čuo Branka nije bila u totalnoj anesteziji, nego je dobila spinalnu, u kičmu.

PROVERA

PO hitnoj proceduri proveravaju se sve okolnosti pod kojima je pacijentkinja preminula nakon estetske operacije grudi u privatnoj klinici - saopštilo je Ministarstvo zdravlja, navodeći da će o ishodu obavestiti javnost.

Inspekcijske službe Ministarstva utvrdile su da je privatna klinika u kojoj je operisana pacijentkinja uredno registrovana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri