STIGLI PRVI REZULTATI POPISA: Srbija ima skoro 6,7 miliona ljudi - najveći rast na Zvezdari i Voždovcu

V.C.S.

21. 12. 2022. u 12:13

SRBIJA ima 6.690.887 miliona stanovnika, saopštio je preliminarne rezultate popisa 2022. Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku.

СТИГЛИ ПРВИ РЕЗУЛТАТИ ПОПИСА: Србија има скоро 6,7 милиона људи - највећи раст на Звездари и Вождовцу

novosti

Direktno je popisano 6.472.570 ljudi, a iz administrativnih baza dodato je 218.317. 

Kovačević je dodao da ostaju u velikim gradovima veće stope nepopisanih od planiranog, posebno u Beogradu. 

- Ovo je prvi popis u kom su popisivači išli sa laptopovima i verovatno poslednji koji je sprovođen direktnim anketiranjem građana na terenu - rekao je Kovačević.

Porast u beogradskom regionu

Jedini porast broja stanovnika ima Beogradski region, više za 1,6 odsto, u ostalim regionima je manji za 10 odsto.

Najveći rast stanovnika imaju Zvezdara, Voždovac, Novi Sad i Novi Pazar. Najveći pad imaju Crna Trava, Gadžin Han, Rekovac, Babušnica.

Popis je sproveden od 1. do 31. oktobra 2022. godine. U nekoliko većih gradova terensko prikupljanje podataka je produženo do 7. novembra. Takođe, građanima koji, iz bilo kog razloga, nisu popisani omogućeno je telefonsko popisivanje do 17. novembra 2022. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...