SVETIONIK KULTURE PROSLAVLJA JUBILEJ: Srpska čitaonica "Laza Kostić" u Somboru

J. Bekić

11. 12. 2022. u 09:22

SRPSKA čitaonica "Laza Kostić" u Somboru obeležila je svečanom akademijom vredan jubilej - 140 godina od izgradnje čitaoničkog doma i 177 godina neprekidnog rada.

СВЕТИОНИК КУЛТУРЕ ПРОСЛАВЉА ЈУБИЛЕЈ: Српска читаоница Лаза Костић у Сомбору

Foto J. Bekić

Ova čitaonica se ubraja među najstarije institucije kulture u Srbiji, a jedan od njenih predsednika bio je Laza Kostić, čije ime ona danas nosi.

- Zdanje Srpske čitaonice od 1969. godine ima status spomenika kulture i jedno je od zdanja zahvaljujući kojima se Sombor naziva gradom bogate kulturne baštine i čuvarem tradicije - kazao je gradonačelnik Antonio Ratković.

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević istakla je da je Čitaonica institucija čiji značaj premašuje Sombor,

Bačku i Vojvodinu, i ima važno mesto u kulturnoj, obrazovnoj i celoj istoriji našeg naroda.

Svečanost u Srpskoj čitaonici, Foto J. Bekić

Borislav Avramović, predsednik Upravnog odbora Srpske čitaonice, naglasio je da ustanova razvija i unapređuje saradnju sa mnogim institucijama, udruženjima i klubovima, te da su njena vrata otvorena svakog dana za članove i razne manifestacije, radionice, književne programe, tribine...

Zaslužnim ustanovama i pojedincima uručena su priznanja.

Prisutni su se podsetili da je Laza Kostić 1901. godine izabran za predsednika Srpske čitaonice i da je tu dužnost poznati pesnik obavljao tokom narednih devet godina.

Kako je najavljeno, zgrada Čitaonice biće obnovljena naredne godine. Urađen je projekat zamene prozora, obnove fasade i postavljanja dekorativne rasvete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)