ESKALACIJA VRŠNJAČKOG NASILJA: U Subotici čak 55 prijavljenih slučajeva

J. LEMAJIĆ

09. 12. 2022. u 09:48

VRŠNjAČKO nasilje u Subotici, posle koga je dečaku odstranjena slezina, frapiralo je Srbiju. Međutim, ono nije jedino. Tokom ove školske godine subotičke škole su prijavile čak 55 slučajeva vršnjačkog nasilja, tri puta više nego ranije.

ЕСКАЛАЦИЈА ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА: У Суботици чак 55 пријављених случајева

foto: privatna arhiva

Predavač i osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić ističe da je potrebno da se promeni pristup prema deci koja čine nasilje.

- Bitno je i da se osvrnemo na decu koja čine nasilje, često ih zanemarujemo i odbacujemo iz društva, zaboravljamo da su i oni deca. Moramo da budemo svesni činjenice da su i oni na neki način žrtve u svojim okruženjima – smatra Jurić. – Vršnjačko nasilje je prisutno u gotovo svakoj školi. Neki slučajevi,na žalost ili sreću, dospeju do medija i to poprimi drugu dimenziju. Zato je jako bitno kako se o tome piše i izveštava.  Ako se odreknemo te dece oni ulaze u tešku depresiju, pokušavaju sicid ili se okreću kriminalu i tako ulazimo u krug u kome nema kraja. Zato je naša poruka da roditelji moraju da oslušnu decu, izgrade sa njima poverenje da bi im rekli problem koji imaju, moramo da im se posvetimo.

Zbog svega ovoga u OŠ "Kizur Ištvan" održano je predavanje za roditelje jer po mišljenju direktora Dejana Anđelovića nasilje je pojačano u gotovo savakoj školi.

- Zato želimo da ukažemo na preventivne mere, ali i da se roditelji upoznaju sa posledicama krišćenja interneta i kako da isprate dete da ne bi došlo do problema. Do sada su osnovne i srednje škole na teritoriji Subotice na razne načine borile sa vršnjačkim nasiljem, ali to izmiče kontroli. Potrebno je da svi mi kao društvo damo svoj doprinos da pomognemo deci – poručuje Dejan Anđelović. - Potrebno je da se radi na edukaciji prosvetnih radnika i roditelja, škole imaju i vaspitnu ulogu ali da bi se ona sprvela u delo potrebna je pomoć celog društva. Inicijativa ministra da se uvede više pedagoga i psihologa je sjajna i nadam se da će se realizovati. Za decu našeg grada postoji samo jedan dečji psihijatar čije je sedište u Somboru, ali treba i da promenimo i pristup da ne idu kod pedagoga i psihologa samo po kazni, već kada im treba podrška i razgovor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024