GRAFEST U GRAČANICI: Dodeljene nagrade na ovogodišnjem festivalu

D. Z.

08. 12. 2022. u 11:40

NA jedanaestom po redu međunarodnom festivalu dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest", koji tradicionalno organizuje Dom kulture "Gračanica", sinoć su dodeljene nagrade za najbolja ostvarenja, a prema mišljenju petočlanog žirija, dokumentarni film „Staro Gracko – hronika bešćašća“ autora Nemanje Joksimovića ove godine zaslužio je prvu nagradu.

ГРАФЕСТ У ГРАЧАНИЦИ: Додељене награде на овогодишњем фестивалу

foto privatna arhiva

Nagrade su dodeljene i Radmili Miljković i Sonji Ristić, Anđelki Ćup i Dejanu Simćeviću.

- Žiri je imao zadovoljstvo da doživi svedočanstva života Srba na Kosovu i Metohiji kroz teme koje su se protezale od onih koje se bave očuvanjem kulturnog nasleđa, preko zaštite životne sredine, razorenosti socijalne i gradske infrastrukture, političke satire, do stravičnosti zločina koje doživljavamo. Koliko god stvaralaštvo danas bilo ucenjeno golim preživljavanjem, fizičkom opasnošću i pretnjama, veliki broj predloženih autorskih dela pokazao je visok nivo građanske svesti i novinarske hrabrosti - kazala je novinarka Ivana Vanovac koja se obratila u ime žirija i navela da su autori na Grafestu doneli raznovrsnost tema i novinarsku hrabrost.

Specijalna nagrada dodeljena je reditelju i autoru Dejanu Simićeviću koji je u prijavljenom omnibus radu „I mi imamo pravo na život“ pokazao vizuelno bogatstvo i orginalni profesionalni autorski pristup baveći se potresnom svakodnevicom porodica dece sa smetnjama u razvoju, dok je treća nagrada pripala novinarki Anđelki Ćup za rad „Svaki grob je jedna mala crkva“.

U obrazloženju žirija navodi se da je Ćup uspela da neupitnom uverljivošću i autoritetom profesorke Mitre Reljić analitički reakteulizuje temu skrnavljenja pravoslavnih grobalja na Kosovu i Metohiji. Jedanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest", pod sloganom "Posle" završen je prikazivanjem filma "Put u nepoznato" Nenada Jurišića čija je autorska ekipa prisustvovala zatvaranju.

Inače, u revijalnom programu ovogodišnjeg festivala prikazana su tri filma, dok je takmičarski program obuhvatio 21 rad, mahom televizijske forme. Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest" tradicionalno organizuje Dom kulture "Gračanica" uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje i Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!