UBIJENA JEDNA DEVOJČICA I 23 ŽENE: Neslavna statistika u Srbiji na Međunarodni dan borbe protiv femicida

V.C.S.

05. 12. 2022. u 21:46

JEDNA devojčica i 23 žene ubijene su u Srbiji tokom 2022. godine, što predstavlja povećanje u odnosu na godinu pre toga, saopštava Autonomni ženski centar povodom Međunarodnog dana borbe protiv femicida, 6. decembra.

УБИЈЕНА ЈЕДНА ДЕВОЈЧИЦА И 23 ЖЕНЕ: Неславна статистика у Србији на Међународни дан борбе против фемицида

FOTO: Arhiva novosti

Takođe je povećan broj slučajeva u kojima je nasilje bilo prijavljeno pre nego što se desilo ubistvo - u 7 od 24 slučaja (u 2021. - u 5 od 20, u 2020. - u 4 od 26, u 2019 - u 9 od 27 slučajeva).

- Ni u jednom od ovih slučajeva nije ustanovljena lična odgovornost profesionalaca koji svojim postupanjem ili nepostupanjem nisu sprečili da životi ovih žena i dece budu spašeni. Posebno zabrinjava činjenica da protiv sudije i zamenika tužioca, koji su omogućili učiniocima da izvrše femicid, nisu pokrenuti čak ni disciplinski postupci pred Visokim savetom sudstva, odnosno Državnim većem tužilaca - poručuju iz AŽC.

Takođe navode da je najmanje 106 žena tokom 2020. i 2021. ubijeno u porodično-partnerskom odnosu u zemljama Zapadnog Balkana, od kojih skoro polovina u Srbiji (46), zatim u Albaniji (21), BiH (16), Severnoj Makedoniji (10), Kosovu (9) i Crnoj Gori (4).

Svaku drugu ženu je ubio suprug ili partner u njihovom zajedničkom domu, dok je četvrtina ubijena u svojoj kući ili stanu. Najčešće žrtve su žene između 46 i 55 godina, dok je svaka peta ubijena bila mlađa od 30 godina, ali i svaka peta starija od 60. U 61 odsto slučajeva ubistva žena desila su se u gradovima, uprkos dostupnosti usluga podrške koje pružaju javne ustanove i ženske organizacije.

AŽC je predložio Ministarstvu pravde da u predloge Zakona o sudijama i Zakona o javnom tužilaštvu unese odredbu po kojoj će se postupanje, odnosno nepostupanje sudije i tužioca koje je dovelo do nastupanja smrti ili teškog povređivanja oštećene ili svedoka, smatrati težim disciplinskim prekršajem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a