ŠKOLA SEĆANJA U DONJOJ GRADINI: U Srpskoj će biti podignut memorijalni kompleks posvećen svim žrtvama Jasenovca koji će obilaziti i učenici

R. Dragović

03. 12. 2022. u 08:45

BUDUĆI Memorijalni kompleks u Donjoj Gradini, koji će zajedno podići Srbija i Republika Srpska, osim što će čuvati sećanje na jasenovačke žrtve, biće i najveća učionica u kojoj će buduće generacije školske dece učiti najvažnije lekcije o stradanju našeg naroda, kako se monstruozni zločini iz prošlosti nikada i nigde više ne bi ponovili.

ШКОЛА СЕЋАЊА У ДОЊОЈ ГРАДИНИ: У Српској ће бити подигнут меморијални комплекс посвећен свим жртвама Јасеновца који ће обилазити и ученици

Foto Tanjug

Sa ovom idejom dve vlade su pristupile podizanju kompleksa na desnoj obali Save, koji će biti mesto poklonjenja hiljadama Srba, Jevreja i Roma umorenih u sistemu monstruoznog logora smrti Jasenovac. U Donjoj Gradini nići će najveći memorijalni centar na Balkanu, a planira se da ovo mesto u Republici Srpskoj bude obavezna tačka koju će svako školsko dete iz Srbije i Srpske obavezno obići tokom školovanja.

Plan o uređenju mesta koje bi trebalo da postane pansrpsko mesto hodočašća uklapa se u aktuelnu inicijativu Muzeja žrtava genocida iz Beograda, koju realizuje sa Ministarstvom prosvete, da se istorijska i mesta stradanja našeg naroda uvrste u program obaveznih studijskih putovanja đaka osnovnih i srednjih škola iz Srbije. Ova ideja već je zaživela - Muzej je priložio i spisak poželjnih lokacija, a Ministarstvo uradilo i prosledilo školama stručno uputstvo prema kome će đaci odlaziti na ovu vrstu studijskih ekskurzija. Školama je sugerisano da uzmu slobodu da i sami kreiraju "mape sećanja" i same predlažu lokacije za koje smatraju da zavređuju da ih učenici obiđu.

Foto: O.M./S.M.

Jasenovac i budući kompleks u Donjoj Gradini svakako će biti mesto na kome će najtraumatičnije, ali i najvažnije nacionalne lekcije učiti ceo srpski narod. Podrazumeva se da će ova tačka biti neizostavna i u upoznavanju školaraca sa nacionalnom istorijom.

Foto: Tanjug

- O ovom projektu se govori već nekoliko godina, a najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije dogovorili su se o izgradnji memorijalnog kompleksa, najvećeg na Balkanu, jer je reč o najvećem stradanju Srba na području bivše Jugoslavije - izjavio je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić. - U logoru smrti Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini ubijani su Srbi, ali i antifašisti, Jevreji i Romi, pa kultura sećanja koja će se negovati na ovom mestu ima i univerzalni značaj. Uz to, gotovo da nema porodice u Kozarskoj Dubici i Potkozarju kojoj preci nisu stradali u Jasenovcu.

Direktor Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Tanja Tuleković rekla je da će Donja Gradina izgradnjom memorijalnog kompleksa postati regionalni centar, osnovno polazište svih istraživanja i mesto edukacije novih istraživača o ustaškom zločinu genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH.

Foto P. Mitić

Na "Topoli užasa" u Donjoj Gradini još vidljivi tragovi vešanja logoraša - klinovi i rupe

 

MESTO POČASTI I NAUKE

KOMPLEKS sećanja u Donjoj Gradini finansiraće Vlada Srbije većim delom - oko 75 odsto, dok će ostatak sredstava izdvojiti vlada iz Banjaluke. Ideja je da momorijal ne bude samo mesto odavanja počasti, nego i multidisciplinarni centar u kome bi se naučno izučavalo stradanje u NDH i na kome bi učenici i studenti produbljivala znanja o prošlosti srpskog naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda