GAVRILU UPUCALI OCA, UBILI MAJKU, SVE MU OTELI, A SAD GA UHAPSILI: U rodni grad otišao da reši imovinski spor oko stana

D. Zečević

03. 12. 2022. u 09:45

OTAC nam se javio u četvrtak veče i rekao da je u pritvoru u Prištini, a po pozivu je otišao u Istok da reši imovinski spor oko stana svoje majke Ljubomirke koja je 1999. kidnapovana i ubijena.

ГАВРИЛУ УПУЦАЛИ ОЦА, УБИЛИ МАЈКУ, СВЕ МУ ОТЕЛИ, А САД ГА УХАПСИЛИ: У родни град отишао да реши имовински спор око стана

Foto D. Z.

Malo je reći da smo šokirani, a on nije samo u šoku nego je i uplašen i zabrinut. Ne znamo ni zbog čega ni kako je priveden, ali jasno je da za to nema baš nikakvih osnova jer je i do sada mnogo puta odlazio na KiM i nije imao nikakvih neprijatnosti. Sada mnogo strepimo i zabrinuti smo za njegovu bezbednost.

Ovo je za "Novosti" u dahu ispričao sin Gavrila Milosavljevića (63), penzionera iz okoline Beograda, koji je u četvrtak po podne uhapšen u svom rodnom Istoku, gde je nekada bio radnik Kazneno-popravnog doma "Dubrava".

Kako je saopštila kosovska policija, priveden je pod sumnjom za navodni ratni zločin nad civilnim stanovništvom, maja 1999, baš u tom KPZ, saslušan je u prisustvu advokata koji mu je dodeljen po službenoj dužnosti i po nalogu Specijalnog tužilaštva određeno mu je zadržavanje do 48 sati. Uz molbu da mu ne otkrivamo ime, Gavrilov sin kaže da ne želi čak ni da izgovori navode zbog kojih je njegov otac uhapšen, jer nemaju nikakvog smisla.

Foto Tanjug/AP

- Tata nam je kazao da je u Prištini, ali nam je advokat Dejan Vasić rekao da je najverovatnije prebačen u Obilić kao i da još ne zna za šta se tačno tereti. A, trebalo je da reši pitanje otete imovine, stana svoje majke, a naše bake. Ona je, ostala da živi u Istoku, kada je tata, 1999, sa nama izbegao u centralnu Srbiju - priča Gavrilov sin.

Da je porodica Milosavljević i ranije bila na meti Albanaca svedočili su Srbi iz Istoka, koji podsećaju na događaj iz 1979, kada je jedan Albanac upao u tadašnje preduzeće "Dubrava" i ceo šaržer iz pištolja "sasuo" u grudi direktora Filipa Fiće Milosavljevića, Gavrilovog oca. Srećom, Filip je taj strašni napad preživeo. Novi atak Albanaca na ovu porodicu usledio je 1999: Gavrilova majka nije želela da napusti svoj stan u centru ove metohijske varošice ni posle odlaska gotovo svih Srba. Njena jedina "krivica" bila je što je želela da ostane na svome, svesna da nikada nikome ništa nažao nije učinila.

Foto Privatana arhiva

Dve su verzije o stradanju ove nesrećne žene. Prema prvoj, bačena je sa terase svoga stana na petom spratu, a njeno telo pronađeno u reci sa mnogobrojnim ubodima nožem od kojih su neki zadati čak i posle njene smrti. Po drugoj verziji, nesrećna žena je ubijena krajem juna ili početkom jula 1999. Ona je prema nekim svedočenjima dodvedena do stočne pijace u Istoku, gde su likvidirani i neki drugi Srbi iz ovog mesta. Počinioci nikada nisu otkriveni, a novi nasrtaj Albanaca na porodicu Milosavljević, jednu od uglednijih iz Istoka, usledio je hapšenjem Gavrila o čemu je javnost obavestila Kancelarija za KiM.

OPTUŽNICAMA UDARAJU NA PRAVA SRBA

HAPŠENjEM Gavrila Milosavljevića, privedenog pod sumnjom za navodno učešće u ratnom zločinu, potvrđena je praksa da se protiv Srba na Kosovu i Metohiji aktiviraju sudski procesi, tajne i lažne optužnice, onog trenutka kada pokušaju da ostvare svoja prava na KiM i zaštite svoju imovinu koju su uzurpirali Albanci. Na ovaj način, Srbe institucionalno, planski i sistematski odvraćaju od zaštite svojih prava i povratka na svoja vekovna ognjišta, zbog čega je i stopa povratka na KiM najmanja u jednom postkonfliktnom području - saopštila je juče Kancelarija za KiM koja je odmah po saznanju o Gavrilovom hapšenju, angažovala advokata da ga poseti i pruži mu punu pravnu zaštitu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)