KO JE BIO NAJNAČITANIJI U TRSTENIKU? Bogatstvo jednog abadžije, 5.000 knjiga, čuva Narodna biblioteka "Jefimija" (FOTO/VIDEO)

S.Babović

02. 12. 2022. u 18:45

BOŠKO Nikolić (1923-1991) iz sela Donji Ribnik kod Trstenika bio je najnačitaniji čovek svoga vremena.

КО ЈЕ БИО НАЈНАЧИТАНИЈИ У ТРСТЕНИКУ?  Богатство једног абаџије, 5.000 књига, чува Народна библиотека Јефимија (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: S.Babović

Po profesiji je bio krojač. Osim što je radio kao “abadžija”, strastveno je sakupljao knjige. Nije štedeo ni vremena ni para da nabavi i vrlo retke publikacije, štampane s kraja 19.i početkom 20.veka.

Njegove unuke poklonile su Narodnoj biblioteci “Jefimija” čak 5.000 vrednih Nikolićevih knjiga.

Svaku od njih, krojač je uredno popisao. Vodio je kataloške listiće, po svim pravilima biblitekarstva. Zahvaljujući Nikoliću, biblioteka je dobila dragocene knjige o medicini, pravima, istoriji. Posebno je sakupljao zavičajna izdanja.

Najnačitaniji Trsteničanin, bez klasičnog obrazovanja i škole, bio je i jedan od inicijatora obnove rada biblioteke 1954. Te godine poklonio je izvestan broj svojih knjiga. Sam je napisao jednu: Monografija Hrama Svetog Arhangela Gavrila (1824-1984), bogomolje u Gornjem Ribniku.

Bio je i legenda moravskog i državnog pčelarstva: njegov pčelinjak u Ljubostinjskom Prnjavoru kod manastira Ljubostinje, brojao je više od 100 košnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)