DA LI ZNATE GDE JE NAJLEPŠA DVORANA U SRBIJI? - Izrađena je od mozaika, ima ih na zidovima, plafonu i podu (FOTO)

S.Babović

02. 12. 2022. u 16:55

JEDNA od najlepših dvorana u Srbiji nalazi se u sedištu Gradske uprave Kruševac i u njoj je čitavih 112 kvadratnih metara prekriveno- mozaicima.

ДА ЛИ ЗНАТЕ ГДЕ ЈЕ НАЈЛЕПША ДВОРАНА У СРБИЈИ? - Израђена је од мозаика, има их на зидовима, плафону и поду (ФОТО)

Foto:S.Babović

Ima ih na zidovima, plafonu, podu i na prozorima. Cela dvorana dobila je ime: Mozaik sala. Ideju da osvane u mozaicima realizovao je akademski umetnik Mladen Srbinović (1925-2009) 1971.godine, kada je javnost videla prvih 12 zidnih mozaika.15 godina kasnije priznati slikar stvara još 17 mozaika, ali na podu. Na kraju,1989.godine, stvorio je još 16 mozaika u lunetama ispod visoke tavanice dvorane.

Ciklus mozaika nosi ime “U slavu Kruševca”. Jedinstvena je dekorativna celina posvećena Moravskoj Srbiji u okvirima savremene umetnosti. Prvi nastali mozaici na zidovima oslanjaju se na asocijacije srpske prošlosti i duhovnosti: knez Lazar Hrebeljanović,osnivač Kruševca, despot Stefan Latarević, kneginja Milica i pesnikinja Jefimija, ali i Miloš Obilić,Kosančić Ivan, stari Jug Bogdan.

Podni mozaici obiluju simbilikom, zoomorfnim i geoomorfnim oblicima i elementima: lavovi sa Lazareve odežde,Zakon o rudnicima deposta Stefana,paun,kaciga,srebrna zdela sa jabukama i kruškama, soko, knežev dinar. Pri vrhu, u lunetama, dočarani su likovi Stefana Nemanje, osnivača srpske države, Stefana Prvovenčanog, Svetog Save, carice Jelene, cara Uroša, Mrnjačevića, Stefana Tvrtka, Vuka Brankovića i Mare, Jug Bogdana, Banović Strahinje. Na prozorskim staklima Sibinović je oslikao tri vitraža od olova: “Guslar”,”Početni tekst sa Kosovskog stuba” i “Učitelj”.

Za razliku od sličnih prostora, koji predstavljaju remek-dela,ova dvorana u Kruševcu je gotovo uvek otvorena. Tu se organizuju gradska venčanja, ceremonije u okviru Gradske uprave, koncerti, prijem najviših državnih i inostranih delegacija i zvaničnika, kao i konferencije za novinare od posebnog značaja. Vlada Republike Srbije zasedala je u Mozaik sali 2013. i 2021.godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...